Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mei 2018 17:18 

Intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel


Intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel omwille van herhaalde niet-conformiteiten over een langere periode en de onwil om deze te verhelpen. De producten vormen geen gevaar voor de consument.

Het FAVV benadrukt dat het intrekken van de erkenning van het slachthuis van Geel op 29 mei 2018 niet gelinkt is aan een onmiddellijk risico voor de volksgezondheid. Deze intrekking is het gevolg van de onwil van het bedrijf om de niet-conformiteiten, die het Agentschap in de afgelopen 2 jaar heeft vastgesteld bij de controles, te verhelpen.
 
Ter herinnering, de maatregelen die worden opgelegd door de voedselwetgeving hebben als doel om contaminaties in de voedselketen te voorkomen, en het FAVV is ermee belast om te controleren of deze wetgeving wordt nageleefd. Aangezien het niet respecteren van deze maatregelen het risico op een probleem in de voedselketen verhoogt, werd de beslissing is genomen om de erkenning in te trekken. Deze beslissing is dus niet het gevolg van een onmiddellijk risico voor de volksgezondheid.
 
De historiek van de controles, die het Voedselagentschap in 2016 en 2017 heeft uitgevoerd, toont aan dat deze niet-conformiteiten zich bleven herhalen en dat er dus geen oprechte intentie was van het slachthuis om deze te verhelpen. In dit kader heeft het FAVV in december 2017 aangekondigd dat het de erkenning van het slachthuis wou intrekken. Daarop werd – zoals de normale procedure toelaat – een actieplan voorgesteld door de verantwoordelijken van het bedrijf. Dit plan werd goedgekeurd door het FAVV.
 
Binnen dit kader bleek evenwel uit een controle van het Agentschap in maart 2018 dat het actieplan niet werd gerespecteerd. Daarop besloot het Voedselagentschap tot de definitieve intrekking van de erkenning.
Het bedrijf heeft, zoals de procedure toelaat, hiertegen beroep aangetekend bij de onafhankelijke beroepscommissie van het FAVV. Bovendien werd tijdens een controle van het FAVV eind april 2018 nog een groot aantal onopgeloste inbreuken vastgesteld, hoewel een aantal verbeteringen werden aangebracht. Zoals de wetgeving het voorschrijft is het de bevoegde minister die over dergelijke dossiers een uitspraak doet. Hij heeft besloten om de beslissing van het voedselagentschap te volgen en niet de beroepscommissie; en heeft de erkenning van het bedrijf ingetrokken.

Slachthuizen, een permanent aandachtspunt voor het FAVV
 
Het FAVV streeft reeds jaren naar een verbetering van de hygiëne in de slachthuizen. Het FAVV heeft daarom in 2015 een “Actieplan Slachthuizen” gelanceerd om de slachthuizen aan te zetten tot een betere hygiëne. Dit plan werd een prioriteit en werd opgenomen in het Businessplan 2015-2017 van het Agentschap. Om dit plan te verwezenlijken, heeft het FAVV gezorgd voor een enorme inzet van mensen en middelen. Het heeft tegelijk ook de slachthuizen gevraagd om zich te engageren.
Desondanks moet het FAVV in sommige gevallen nog steeds vaststellen dat de ondernomen acties niet volstaan hebben en moet het daarom overgaan tot de sluiting van de problematische slachthuizen.
 
Dorine Van Geert, woordvoerster: “bij tekortkomingen die geen onmiddellijk risico vormen voor de volksgezondheid, neemt het FAVV ogenblikkelijk de aangewezen maatregelen en worden een waarschuwing of een proces-verbaal opgesteld tegen deze onderneming, met de eis om de niet-conforme punten in orde te brengen”.
En daaraan toevoegend: “Bij herhaald voorkomen van deze tekortkomingen en als de aangewezen maatregelen onvoldoende verbetering geven, is het FAVV genoodzaakt om over te gaan tot intrekking van de erkenning, zijnde de sluiting van het slachthuis. Dit is het geval bij het slachthuis van Geel.
En om te besluiten: “Als het FAVV een onmiddellijk gevaar voor de consument opmerkt, gaat het agentschap onmiddellijke over tot de sluiting van het etablissement.”



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer