|
01 jun 2018 |
10:00 |
|
220 miljoen euro verlies aan Europese landbouwsteun door Brexit
De boeren dreigen het kind van de Brexit-rekening te worden. In het nieuwe Europese meerjarenbudget moeten ze het met 43 miljard euro minder subsidies doen. “De lidstaten willen niet meer bijdragen, en ze schuiven de factuur door naar de boeren”, zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V).
Het Nieuwsblad.
|
De Europese Commissie presenteert vandaag haar plannen voor een nieuw landbouwbeleid na 2020. Volgens het voorstel, dat De Standaard kon inkijken, gaat er tussen 2021 en 2027 286,2 miljard euro naar directe inkomenssteun voor de boeren, tegenover 308,7 miljard in de huidige meerjarenbegroting. De pot voor plattelandsontwikkeling zou verminderen van 99,6 naar 78,8 miljard euro. Samengeteld komt dat neer op een daling met 43 miljard euro. Voor België zou dat een daling met 220 miljoen euro impliceren. Een serieuze aderlating.
De besparing is een gevolg van de Brexit en extra middelen die nodig zijn voor nieuwe prioriteiten zoals migratie, defensie en veiligheid. “Ik blijf me zorgen maken over de leefbaarheid van onze landbouw”, zegt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). “Men schuift de Brexit-factuur door naar de boeren omdat de lidstaten niet meer willen bijdragen. Met dit voorstel zal de precaire economische situatie van onze landbouwers niet verbeteren.”
De besparing moet deels komen van de invoering van een bovengrens voor de inkomenssteun. In Vlaanderen ligt die nu op 150.000 euro. Dat bedrag zal dalen tot 100.000 euro. “Meer kleine boeren zouden zo aanspraak kunnen maken op een groter stuk van de taart”, zegt Sander Loones (N-VA). “Tachtig procent van de Europese inkomenssteun gaat nu naar slechts 20 procent van de Europese landbouwers.” Positief voor de kleinere bedrijven is ook dat er een herverdelingsmechanisme wordt ingevoerd dat in hun voordeel speelt. “Toch bevat dit voorstel nog onvoldoende garanties dat de kleine en middelgrote boeren beter geholpen zullen worden”, aldus Vandenkendelaere.
De Groenen in het Europees Parlement noemen de vermindering van de middelen voor plattelandsontwikkeling nu al “schandelijk” en voorspellen ernstige schade voor de rurale economie. Ook omdat de strikte koppeling van een deel van de inkomenssteun aan vergroeningsmaatregelen, wegvalt. Dat wordt wel gecompenseerd door een systeem met administratieve straffen, maar dat moeten de lidstaten zelf op poten zetten.
Het voorstel van de Commissie wacht nog wel een lange onderhandelingsronde met het Europees Parlement en de lidstaten. Het wordt niet simpel om alles af te ronden voor de Europese verkiezingen van volgend jaar, zoals Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan hoopt.
|
|
|
|