|
01 jun 2018 |
11:00 |
|
Salmonella-besmetting– intussen 453 kinderen ziek in 44 scholen
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kreeg ook de laatste dagen nog bijkomende meldingen van centra voor leerlingenbegeleiding, huisartsen en ziekenhuizen van kinderen die vermoedelijk door salmonella ziek geworden zijn. Intussen hebben we weet van 453 zieke kinderen in 44 scholen.
|
Bij 313 van die kinderen in 34 scholen is ook met zekerheid bevestigd dat het om salmonella gaat. Het gaat nog steeds om kleuter- en lagere scholen die via eenzelfde traiteur hun schoolmaaltijden kregen. Geruststellend is dat er maar weinig nieuwe zieken bijkomen en de uitbraak van besmetting onder controle lijkt te zijn.
Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Het aantal zieke kinderen en scholen blijft stijgen omdat we nog dagelijks gegevens binnenkrijgen van de centra voor leerlingenbegeleiding, huisartsen en ziekenhuizen, die we controleren en met elkaar vergelijken. Het gaat gelukkig meestal niet om nieuwe zieken, maar om kinderen die vorige week ziek geworden zijn. We hebben de ziekenhuizen in de regio gecontacteerd en er zijn sinds maandag duidelijk minder opnames. Bij meldingen van nieuwe zieken vragen we nauwkeurig na wanneer de klachten gestart zijn en dan blijken de klachten meestal al vorige week begonnen te zijn. De uitbraak van besmettingen lijkt dus onder controle. Dat er deze week nog kinderen ziek worden door deze besmetting, is niet uitgesloten. Kinderen kunnen elkaar immers in beperkte mate ziek maken. Maar het lijkt erop dat de grote aantallen besmettingen wel degelijk achter ons liggen.”
De nu beschikbare data bevestigt dat het grootste aantal kinderen ziek geworden is in het weekend van 19 mei en in de loop van de week daarop, vooral rond 22 en 25 mei. Er is een duidelijke terugval van nieuwe zieken vanaf het weekend van 26 mei. Van een aantal kinderen hebben we vernomen dat ze pas op maandag 28 mei zich ziek gemeld hebben, bij enkele daarvan is bevestigd dat ze ziek zijn door salmonella.
Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Er zijn verschillende verklaringen voor de zieken die nog in de tweede helft van vorige week of in het voorbije weekend optraden. Zij kunnen voeding gegeten hebben met een lager aantal ziekmakende kiemen, waardoor het soms langer kan duren dan de normale incubatietijd van een 3-tal dagen eer ze ziek worden. We kunnen op dit moment ook niet uitsluiten dat er nog besmettingen gebeurd zijn via de maaltijden van vorige week dinsdag en donderdag. Daarnaast kunnen sommige kinderen eerst slechts mild ziek zijn en pas bij aanhoudende klachten een arts consulteren. En ten slotte zijn minstens een aantal besmettingen te wijten aan zieke kinderen die gezonde kinderen besmetten, bijvoorbeeld via de toiletten op school of binnen het gezin. In de scholen blijft het belangrijk extra aandachtig te zijn voor een goede hygiëne, zoals de kinderen goed de handen laten wassen voor het eten en na toiletbezoek en de sanitaire blokken goed schoonmaken.”
Het onderzoek naar de bron van de besmettingen loopt nog verder via labo-onderzoek op verschillende stalen. Uit de stalen van zieken personen blijkt alvast dat het om salmonella van het type “typhimurium” gaat.
Dorine Van Geert, woordvoerster FAVV: “Onze diensten hebben in totaal 79 stalen genomen van alle grondstoffen en getuigenschotels die nog aanwezig waren. Van 65 stalen hebben we reeds de resultaten, deze waren allemaal conform. Van de omgeving zijn er 3 golven van monsterneming gebeurd. De eerste monsters werden genomen op het moment van de sluiting, na de ontsmetting van het bedrijf zijn er nog twee momenten geweest waarop er monsters zijn genomen. In totaal ging het hier om 77 monsters, van 75 hebben we reeds het resultaat dat conform is. Op basis van de analyseresultaten waarover het Voedselagentschap tot nu toe beschikt, kunnen de grondstoffen of de maaltijden niet worden aangeduid als verantwoordelijke van de salmonella-besmetting. De laatste resultaten over de werknemers en het materiaal zullen morgen beschikbaar zijn.”
|
|
|
|