Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jun 2018 03:57 

Salmonellevergiftiging Harelbeke blijft een raadsel


Na twee weken heisa – en veel slapeloze nachten – mag traiteur Hervé Vervaeck vandaag zijn zaak heropenen. Het was dan tóch niet door zijn lasagne dat 313 kinderen besmet raakten met salmonella. “Het Voedselagentschap heeft hier alles binnenstebuiten gekeerd, er is niks gevonden”, zegt hij. “Dat maakt me fier. Maar ook nerveus. Want liefst van al wist ik nu gewoon wat de oorzaak was.”
Het Nieuwsblad.

“Natuurlijk begrijp ik die ­ouders”, zucht Hervé ­Vervaeck (68). De besmetting is onder controle, hij mag eindelijk heropstarten, maar toch is hij er nog altijd het hart van in. “Ik ben zelf grootvader, ik heb negen kleinkinderen. Als er nog maar eentje ziek is, staat de hele familie op stelten. Dus ja: ik kan aannemen dat die ouders bang zijn en antwoorden willen. Daar hebben ze recht op.”
 
Die antwoorden zijn er helaas nog niet. Twee weken nadat 313 schoolkinderen uit Oost- en West-Vlaanderen met salmonella besmet raakten, weten we enkel wat het zeker niet was: “Niet de lasagne, niet het stoofvlees”, liet het Federaal Voedselagentschap (FAVV) het voorbije weekend weten. “Bij de betrokken traiteur hebben we grondstoffen, infrastructuur en personeel onderzocht. Alle stalen waren negatief. Er was wel één werknemer besmet, maar zijn functie kan de contaminatie niet verklaren.” Met andere woorden: de man komt niet in contact met eten, hij kan de bron niet zijn.
 
Het is een pak van zijn hart, voor Hervé Vervaeck. Tweeënveertig jaar al is hij zaakvoerder van Esthio NV, cateringbedrijf in Harelbeke. Zijn hele leven gewerkt voor de goede naam van het bedrijf. Elke dag leveren ze 11.500 maaltijden in scholen en bedrijven, nog nooit waren er problemen. Tot nu: “Ineens stond het in vette letters in de krant: slechte lasagne. En dat terwijl onze lasagne net het pronkstuk van ons aanbod is.”
 
Nu is Hervé fier. Fier dat de lasagne uiteindelijk toch in orde is. “Ze hebben tientallen stalen genomen, de desserts geanalyseerd, álle kraantjes onderzocht: niks gevonden. Toch maakt het me ook nerveus. Want wat is het dan wel? Liefst van al zou ik nu de oorzaak kennen. Aan al mijn klanten kunnen zeggen: Kijk, dát was het. Nu gaan we verder. Zolang er twijfel is, blijft de slechte perceptie bestaan.”
 
Want ondanks het onderzoek blijft Esthio in het vizier. Het bedrijf is nu eenmaal de gemene deler tussen de betrokken scholen in Pittem, Meulebeke, Aalter,... Het Voedselagentschap zal nu focussen op het enige voedingsmiddel dat nog niet is onderzocht: de sla (zie kader). Een product dat – klinkt het bij Esthio – niet in het cateringbedrijf zelf verwerkt wordt, maar enkel wordt ingevoerd. Wat de perceptie rond de schuldvraag zou veranderen. Enige probleem: alle sla die besmet kon zijn, is weg. Het Voedselagentschap moet twee weken later nog op zoek naar extra stalen.
 
Intussen mag Esthio de werkzaamheden dus wel weer opstarten. Vandaag enkel voor bedrijven, vanaf donderdag kan weer geleverd worden aan de scholen, die eerst hun lokalen zullen desinfecteren. “Maar voor ons stopt het hier niet”, zegt Vervaeck. “Wij zoeken verder, samen met een lab en een professor die met ons samenwerkt. Pas als we weten wat de oorzaak was, zal ik rustig kunnen slapen.”
 
Salmonellabesmetting via sla? Het Voedselagentschap voert nu het onderzoek, maar het kan wel degelijk. De bacterie is afkomstig uit de darmen van dieren (runderen, varkens, pluimvee,...) en wordt vooral gelinkt met rauw vlees of onvoldoende verhitte zuivelproducten. “Maar via via kunnen groenten wel besmet worden”, zegt prof Frank Devlieghere, voedselexpert aan de UGent. “Dat kan in de productie, door ­besmette irrigatie. Bijvoorbeeld: in een vijver drijven uitwerpselen van een eend, met het water uit die vijver wordt de sla geïrrigeerd. Dat is al gebeurd, maar komt vrij zelden voor.”
 
Daarnaast is het ook opletten tijdens de bewerking: “Kruisbesmetting via een snijplank gebeurt regel­matig. Stel: je snijdt een rauwe kip op een plank. In de pan bak je de salmonellabacteriën dood (ze overleven niet boven 60 graden, nvdr.). Maar als je nadien sla snijdt op diezelfde plank, kan er nog altijd besmetting zijn. De bacteriën kunnen ook kweken op die sla – of op andere groenten en fruit – als ze niet bewaard worden in de frigo.”(bhe)
Wat vooraf­ging
 
 Weekend 19 mei 
 
Schoolkinderen uit onder meer Pittem en ­Meulebeke worden ziek
 
 Week daarna 
 
Steeds meer kinderen worden ziek. Allen aten ze op vrijdag schoolmaaltijden van traiteur Esthio uit Harelbeke
 
 24 mei  
 
Traiteur moet de deuren sluiten en er worden stalen genomen. FAVV onderzoekt lasagne en stoofvlees
 
 31 mei  
 
313 kinderen blijken ­besmet met ­salmonella
 
 1 juni 
 
Onderzoek op ­lasagne en stoofvlees levert niets op. Nu komt sla in het vizier
 
 Vandaag  
 
Traiteur mag stapsgewijs weer maaltijden leveren



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer