Het project brengt wetenschappers van 16 landen doorheen Europa samen om verschillende teeltsystemen te testen in proefpercelen om na te gaan hoe het verbeteren van de bodem de productiviteit kan verhogen en ondersteunen. Door te werken op 16 verschillende plaatsen doorheen Europa, niet alleen met verschillende klimatologische omstandigheden maar ook met verschillende bodemtypes en gewassoorten, zoekt het project naar oplossingen die gemakkelijk door landbouwers kunnen toegepast worden. In de geselecteerde studiegebieden is ook belangrijke historische informatie van lange-termijn-experimenten beschikbaar, die de resultaten van de nieuwe proefpercelen kan aanvullen. Deze benadering, samen met de nauwe samenwerking met alle stakeholders in de studiegebieden, zorgt ervoor dat elke veelbelovende teelttechniek of teeltsysteem snel toegankelijk gemaakt kan worden voor de landbouwers.
BodemVerbeterende TeeltSystemen (BVTS) hebben betrekking op zowel het gewastype, de gewasrotatie als de hieraan gekoppelde teeltpraktijken. BVTS verbeteren de bodemkwaliteit, en dus ook de bodemfuncties, en hebben een positieve impact op de rendabiliteit en duurzaamheid van de teelten.
In België is de Bodemkundige Dienst verantwoordelijk voor de uitbouw en opvolging van een studiegebied gelegen ten oosten van Leuven. De BDB verzorgt er, in samenwerking met de KU Leuven en in overleg met de Vlaamse stakeholders, de aanleg en opvolging van veelbelovende teeltsystemen.
In het kader van het Europees SoilCare project organiseert de Bodemkundige Dienst van België op woensdag 20 juni 2018 een openvelddag in het Zoötechnisch Centrum van de KU Leuven te Lovenjoel. De volgende thema's komen aan bod:
- toepassing van bodemverbeterende middelen
- bodembewerking en -bedekking in maïs
- introductie van "nieuwe" teelten
- bodemverdichting en precisielandbouw
Deze thema's worden toegelicht tijdens een rondleiding langs de SoilCare proef- en demonstratievelden ter plaatse, waarbij ook andere, hieraan gelinkte onderzoeksprojecten aan bod komen.
De SoilCare Openvelddag wordt georganiseerd door de BDB, in samenwerking met het Zoötechnisch Centrum van de KU Leuven, Hooibeekhoeve, de Provincie Vlaams-Brabant, Agrobeheercentrum Eco², het Centre indépendant de promotion fourragère (CIPF ), Hogeschool Gent Bottelare en de firma Pöttinger.