Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jun 2018 07:12 

Neen, bedankt!


Verregaande hernationalisatie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en nog meer ecologische eisen voor nog minder verloning. Daar lijkt het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020 op uit te draaien. De wetgevende voorstellen over het GLB die de Europese Commissie op 1 juni presenteerde en de eerste bespreking ervan op de Landbouwraad van 4 en 5 juni laten weinig goeds zien voor de Vlaamse land- en tuinbouwers.

Wanneer we het moeten doen met nog minder steun vanuit Europa in beide pijlers (directe inkomenssteun   en vergoeding voor agromilieumaatregelen of investeringssteun) dan wéét je dat het nog moeilijke tijden   worden in een aantal sectoren. De eerdere signalen gingen in de richting van een daling van 5%, maar   wat nu uit de discussies rond de meerjarenbegroting van de Europese Unie naar voor komt, dat slaat alles. 

Als de zaak doorgaat zoals die nu voorligt, dan wordt Vlaanderen geconfronteerd met een veel hogere   daling en kijken we tegen het einde van de volgende GLB-periode aan tegen een daling van de financiële   middelen met 50% ten opzichte van 2014! Er is dus duidelijk nog veel werk aan de winkel voor onze Bel-  gische politici om het onderste uit de kan te halen en onze middelen te vrijwaren. De zet van België, op de   informele Landbouwraad van 4 juni, om samen met zes andere lidstaten, waaronder Frankrijk en Ierland,   front te vormen voor een maximaal behoud van het GLB-budget draagt alvast onze goedkeuring weg. Hopelijk leidt dit ook tot een herziening van de eerste visie over het meerjarig financieel kader. De werkelijke  discussie daarover start op de formele Landbouwraad van 18 juni in Luxemburg.

Er zullen hoe dan ook politieke keuzes moeten gemaakt worden, ook in Vlaanderen, om ervoor te zorgen  dat een belangrijke pijler van onze inkomensvorming ingezet wordt waar nodig. Misschien is er één troost: 
dat we zelf een strategisch plan moeten maken waarbij we de voluit de kaart van de jonge landbouwers  kunnen trekken en zullen kunnen definiëren wat een “actieve” landbouwer is om de Europese middelen te  leiden naar diegenen die ze echt nodig hebben.

De GLB-voorstellen kunnen niemand tevreden stellen binnen de professionele landbouwwereld. De voorstellen zijn ontdaan van elke economische logica, bevatten te veel optionele en willekeurige ondersteuning  voor sociale en milieudoelstellingen en ze zijn een aanfluiting van de basisdoelstellingen van het GLB:  voldoende voedsel voorzien en daarbij zorgen voor een correct inkomen voor de Europese land- en tuinbouwers.
Op een interne Europese markt die grotendeels openstaat voor invoer uit derde landen, zou deze totale  hernationalisering van het GLB leiden tot enorme verstoringen van de concurrentiepositie tussen Europese  boeren. Er zal geen sprake meer zijn van een gelijk speelveld, we zullen steeds meer onderhevig zijn aan  steeds verder uiteenlopende normen en steun van het ene land aan het andere binnen de Europese Unie,  maar ook aan derde landen die niet aan dezelfde productievoorwaarden zijn onderworpen.

Het huiswerk van de Europese Commissie is duidelijk nog niet rijp om afgeklopt te worden!

Hendrik Vandamme , voorzitter ABS vzw



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer