Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. Veertien rozenkwekers uit vijf landen waagden dit jaar hun kans. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 77 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 22 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

>> Uitslag Internationale Rozenkeuring 2018
>> Overzicht van de deelnemende rozen 2018
Jury keurt rozen op diverse criteria
De deelnemende rozen worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en krijgen dus geen behandeling tegen ziekten. Zo kunnen de variëteiten echt met elkaar vergeleken worden. De geplante rozen blijven gedurende twee jaar in de proeftuin, waar een permanente jury ze het eerste jaar driemaal en het tweede jaar tweemaal beoordeelt en keurt. Aanvullend komt eind juni een internationale jury langs.
De juryleden mogen zich uitspreken over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30 % van de punten gaan naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30 % naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30 % naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10 % naar de geur van de bloemen. Wereldwijd groeit de vraag naar geurende rozen. Door het criterium ‘geur’ mee te nemen in de internationale keuring worden selectiehuizen gestimuleerd om daarop in te zetten.
Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking komen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. Variëteiten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen.
Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.
Gravin Henrianne de Briey voorzitster van de internationale jury
Dit jaar verwelkomden de initiatiefnemers gravin Henrianne de Briey als voorzitster van de jury. De rozenliefhebster, die jaarlijks trouw deelneemt aan de keuring in Kortrijk, besteedt heel wat vrije tijd aan rozen. Ze engageert zich in verschillende rozenverenigingen. Zo maakt ze deel uit van de World Federation of Rose Societies (WFRS) en de vriendenkring van de Princess Grace Rozentuin in Monaco. Daarnaast is ze lid van de Franse rozenvereninging “Roses Anciennes” en van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, die de Gentse Floraliën organiseert.
Sinds 2012 is de gravin ondervoorzitter van de Zuid-Europese afdeling van de WFRS, die op wereldschaal rond de kwaliteit van rozen werkt. En sinds 2015 is ze lid van het “Honours Committee”. De Briey is ook zeer actief in de “Breeders’ Club”. Daarnaast werkte ze mee aan het boek naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de vereniging. De komende drie jaar neemt gravin Henrianne de Briey het voorzitterschap van de WFRS op zich.
Op vlak van rozenkeuringen heeft gravin Henrianne de Briey al heel wat ervaring. Zo maakte ze deel uit van de jury in onder meer Le Roeulx, Den Haag, Parijs, Lyon, Saverne, Genève, Rome en Madrid. Op meerdere plaatsen was zij al voorzitter van de jury.
Een bezoek brengen aan de Rozentuin
De Internationale Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe is opgestart in 1959 en omvat een demonstratie- en een proeftuin. De rozendemonstratietuin beschikt onder meer over een prachtige collectie over de geschiedenis van de roos. In de rozentuin zijn een groot aantal nieuwe rozen geplant, die nog niet in de handel zijn of hoogstens in de loop van de laatste vijf jaar op de markt gebracht zijn. De aanleg van de tuin was in handen van de Provincie West-Vlaanderen. Inagro, het West-Vlaamse onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, verzorgt de tuin met financiële steun van de stad Kortrijk.
De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.
Belangstellenden die meer willen weten over rozen kunnen de bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk).
|