Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jun 2018 17:07 

Wat doet de droogte in Europa?


Dat het momenteel droog is en de beregeningsinstallaties op volle toeren draaien, weet iedereen. Daarnaast heeft speculeren over wat de droogte nou precies gaat doen met het gewas en de markt nog weinig zin. Maar, wat is nu precies de stand van zaken omtrent de droogte in Europa?

In grote delen van Nederland is het al tijden droog. Uit neerslagkaarten blijkt dat het zelfs om het grootste deel van Nederland gaat; alleen in het oosten van het land is de afgelopen maand nog een redelijke hoeveelheid regen gevallen. Volgens het KNMI komt de maand juni in de top 10 van droogste maanden sinds 1906, het begin van de metingen.

De verwachting is dat het de komende tijd nog droog en warm blijft, met veel zon. Dit heeft te maken met het hogedrukgebied boven Noord-Europa. Dat gebied zorgt ervoor dat Nederland de komende dagen een noordoostelijke wind te verwerken krijgt en die wind neemt droge en warme lucht met zich mee.

Droogte houdt aan
Het blijft waarschijnlijk tot en met zondag 8 juli nog droog en warm. Het droge weer zorgt voor onrust bij akkerbouwers, maar ook bij veehouders begint onrust te komen. Voor de grasgroei is de droogte namelijk ook nadelig. De voerhandel verwacht op de korte termijn dan ook meer vraag, omdat er te weinig gras is.

Echter, niet alleen in Nederland is het droog. Ook in Vlaanderen neemt de droogte extreme vormen aan. De afgelopen 2 is daar namelijk vrijwel geen regen gevallen, en ook de komende dagen zal het droog blijven. Er wordt in Vlaanderen tevens over doorwas in de aardappelen gesproken, omdat er in mei ook al hoge temperaturen (tot boven de 30 graden) bereikt waren. Aangezien de grond toen nog niet bedekt was, zal dit naar verwachting niet zonder gevolgen blijven.

Minder geworteld
Guy Depraetere van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) laat tegen nieuwsblad.be weten dat de gewassen in Vlaanderen het moeilijk hebben. Volgens hem was het vorig jaar ook erg droog, maar toen waren de planten al flink geworteld. Nu was het voorjaar nat, waardoor er pas later gezaaid kon worden. Het is nog te vroeg om in te schatten hoe groot de schade zal zijn, maar hij verwacht dat het ergste nog moet komen.

Om de droogte in Nederland te relativeren, kunnen we naar Polen kijken. In grote delen van Polen is het namelijk extreem droog. Ook in Duitsland wordt verwacht dat de graanoogst flink lager zal uitpakken wegens de droogte.

Verenigd Koninkrijk
Daarnaast is het ook in het Verenigd Koninkrijk ongewoon droog en warm. De akkerbouwers in het oosten van Groot-Brittannië meldden aan de BBC dat ze al 30 dagen geen regen hebben gehad. De situatie is nog niet kritiek, maar de akkerbouwers geven wel aan dat het oprengstpotentieel zeker niet gehaald gaat worden.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer