Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jun 2018 17:47 

UGent en VITO onderzoeken impact klimaatverandering op Europese landbouw


Samen met internationale partners onderzoeken de Universiteit Gent en VITO de impact van klimaatverandering op landbouw en bosbouw in Europa. De kick-off van het AFTER project vindt vandaag en morgen plaats in Gent.

De huidige droogte in delen van Europa (niet alleen in België, maar bv. ook in Polen en Letland) illustreert de grote impact van weer en weersextremen op landbouw. Hoewel sommige regio’s voordelen van klimaatsverandering zullen ondervinden, zijn de impact en risico’s groot voor de Europese landbouwsector. Veranderingen in het groeiseizoen, het frequenter optreden van hittegolven en/of droogtes,… zullen een invloed hebben op de kwaliteit en opbrengst van gewassen.

Over het onderzoek
Beleidsmakers hebben nood aan informatie over wat klimaatverandering voor de landbouwsector betekent om op die manier gepaste maatregelen te treffen. Het AFTER project heeft als doel om de impact van klimaatverandering op landbouw en bosbouw in Europa te onderzoeken. De wetenschappers zullen aan de hand van klimaatprojecties bekijken hoe klimatologische indicatoren die relevant zijn voor land- en bosbouw, in Europa en Rusland zullen evolueren en wat dit betekent voor gewassen en bossen.
De Universiteit Gent werkt hiervoor samen met VITO en onderzoeksinstellingen uit Rusland, Duitsland, Letland en Turkije. 

Klimaatprojecties
Klimaatmodellen worden vaak gebruikt voor Europa, maar er zijn amper klimaatprojecties over Rusland en, bij uitbreiding, Centraal-Azië. 
De UGent zal voor dit project het ALARO klimaatmodel gebruiken om aan een hoge resolutie verschillende klimaatscenario’s door te rekenen over dit weinig bestudeerde gebied. Hiervoor worden momenteel berekeningen uitgevoerd op de BrENIAC supercomputer (Vlaams Supercomputer Centrum, VSC). 
Daarnaast zal de UGent een statistische analyse uitvoeren om de huidige en toekomstige freqentie van extreme weersomstandigheden in Europa en Rusland te bestuderen. 
Onderzoekers van VITO zullen de klimaatprojecties gebruiken om de impact op landbouwgewassen en bossen in te schatten en te vergelijken met de huidige situatie.

Info
Het project gaat van start met een kick-off vergadering op 29 en 30 juni 2018 in Gent, en zal eindigen in 2021. De eerste resultaten worden in het najaar van 2019 verwacht. Het AFTER project is een ERA.Net-RUS PLUS project, gefinancierd door FWO.



  Nieuwsflash
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer