Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jul 2018 06:17 

Te hoge concentratie cadmium in ingevoerd paardenvlees


Het Italiaanse voedselagentschap heeft op 22 juni aan de alarmbel getrokken omdat er cadmium was aangetroffen in bevroren paardenvlees ingevoerd vanuit Chevideco uit Rekkem.

Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om een eenmalige kwestie, schrijft het weekblad Knack.
 
Cadmium is een zwaar metaal dat van nature in lage concentraties in de aardkost voorkomt. Het kan nierfalen en osteoporose veroorzaken. Daarom legde Europa maximumgrenzen op: voor paardenvlees 0,20 mg cadmium per kilo; voor paardennieren 1 mg per kilo. Als een Europese lidstaat een overschrijding van die normen vaststelt, moet ze onmiddellijk de rest van Europa op de hoogte brengen via het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF).
 
Op 22 juni stuurde het Italiaanse voedselagentschap zo'n RASFF-waarschuwing rond: er was cadmium aangetroffen in bevroren paardenvlees ingevoerd vanuit Chevideco. De vastgestelde waarde was 0,329 mg per kilo, dat is volgens Knack een overschrijding van de maximumnorm. Volgens Chevideco was het paardenvlees oorspronkelijk afkomstig uit Roemenië. Het bedrijf liet uit hetzelfde lot een willekeurig stuk analyseren in België. Daarmee bleek er geen probleem. "Het ging dus over een geïsoleerd geval/paard", reageert Chevideco.
 
Uit onderzoek van Knack, in samenwerking met Roemeense en Italiaanse mediapartners, blijkt dat Chevideco herhaaldelijk problemen had met cadmium in Roemeens paardenvlees. In 2014 werd in vier maanden tijd vier keer cadmium aangetroffen in Roemeens paardenvlees/-nieren geïmporteerd door Chevideco. Het vlees belandde in Belgische supermarkten en restaurants. In één geval lag de cadmium-besmetting 60 keer hoger dan de toegestane waarde.
Chronisch gevaar
 
"Cadmium is een zwaar metaal dat je niet zou mogen aantreffen in voeding", zegt Dorine Van Geert, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). "Er speelt niet zozeer een acuut maar veeleer een chronisch gevaar."
 
Tussen september 2014 en januari 2015 voerde het FAVV negen bijkomende controles uit bij Chevideco. Ook op 29 juni 2018 deed het FAVV nog een bijkomende controle bij Chevideco.
 
"De realiteit vandaag is dat de gemiddelde consument 40 keer meer kans heeft om blootgesteld te worden aan cadmium via zeevruchten of inktvis dan via paardenvlees", reageert directeur Olivier Kemseke van Chevideco. "We hebben steeds proactief gecommuniceerd en duidelijke stappen genomen, samen met het FAVV, om paardenvlees met een cadmium-contaminatie uit de keten te halen en te houden. Bij de vastgestelde contaminaties hebben we steeds krachtdadig opgetreden, onze bevoorrading aangepast en met de bevoegde overheid naar de bron ervan gezocht."



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer