Educatieve borden
Arendonk, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Merksplas, Ravels en Wuustwezel slaan de handen in elkaar om hun sterke land- en tuinbouwregio bekender te maken bij hun inwoners en bezoekers. Met het project Waddisda…ophetveld? ontwikkelden ze mobiele infoborden over 15 verschillende landbouwgewassen.
“In het verleden stonden inwoners dichter bij de landbouw dan nu en dat merken we. Daarom is het belangrijk dat we samen werken aan een sterker draagvlak voor land- en tuinbouw en het platteland. We merken bijvoorbeeld nog heel vaak dat mensen die voorbij landbouwvelden fietsen of wandelen, vragen hebben bij de gewassen die er geteeld worden. Onbekend is en onbemind en daar willen we iets aan veranderen.” Vertelt May Aernouts, schepen van landbouw gemeente Wuustwezel
Over 15 verschillende landbouwgewassen (bieten, vlinderbloemigen, aardappelen, granen, aardbeien, gele mosterd, kolen, kersen, bloemstroken, schorseneren, chrysanten, asperges, dahlia’s, pompoenen en kiwibes) zijn er ludieke borden gemaakt die geplaatst worden aan velden, verspreid over fiets- en wandelroutes in de deelnemende gemeenten.
“Hierbij hebben we heel bewust gekozen om te werken met eerder ludieke borden en niet met borden die vol informatie staan. We willen de interesse wekken van mensen die passeren bij het gewas en op een vrij ongedwongen manier duidelijk maken over welk gewas het gaat”, aldus Karel Breugelmans, voorzitter van Pleckske vzw, initiatefnemer van het project.
|
Poëzie van het veld
Inwoners van de gemeenten werden opgeroepen om gedichten in te dienen over de gewassen. De jury selecteerde voor elk gewas één gedicht. De dichters komen vanuit het gehele gebied, variëren van jong tot oud en leverden gedichten in diverse vormen aan.
De gedichten zijn te bekijken via een QR-code, gekoppeld aan de educatieve borden. Als klap op de vuurpijl worden er ook filmpjes gemaakt van de voordracht van gedichten door ‘plattelandsdichter’ Stefan Perceval. Ook deze filmpjes zullen te bekijken zijn via de QR-codes
Pleckske vzw
Het project is een initiatief van het Pleckske vzw, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Wuustwezel, Arendonk, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kalmthout, Ravels en Merksplas, Centrale Landelijke Gilden, RURANTvzw en Plattelandsklassen vzw. Doel is om acties te doen en projecten op te zetten die bijdragen aan een sterker draagvlak voor land- en tuinbouw en het platteland in de Noorderkempen.
Leaderproject
‘Waddisda…ophetveld?’ is een project van Pleckske vzw i.s.m. Innovatiesteunpunt en RURANT dat financieel ondersteund wordt door LEADER MarkAante Kempen. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. LEADER staat voor samen werken aan vernieuwende projecten die zorgen voor een duurzamer en leefbaarder platteland. De provincie Antwerpen telt 3 verschillende LEADER-gebieden, waaronder Leader MarkAante Kempen+. In deze leadergebieden kunnen overheden, organisaties, verenigingen en ondernemers projecten indienen met een agrarische link, die het platteland versterken.
“Dit is een mooi voorbeeld van een LEADER-project: gegroeid van onderuit, veel partners en een mooi kruispunt tussen landbouw en cultuur. Het is heel mooi om te zien hoe aan draagvlak gewerkt wordt voor de land- en tuinbouwsector in dit hoogwaardig landbouwgebied.” Vertelt Peter Bellens, gedeputeerde Provincie Antwerpen en voorzitter Leader MarkAante Kempen+.
|