Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 14 jul 2018 06:28 

Europarlementslid Hilde Vautmans pleit voor erkenning droogte als landbouwramp


Al wekenlang krijgt heel Europa te maken met een uitzonderlijk lange periode van warmte en droogte. In België en andere Europese landen heeft dat een nefaste invloed op de oogst van veel gewassen.

Truiens schepen van landbouw en Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD, ALDE), lid van de landbouwcommissie reageert: “De droogte en warmtegolf van de laatste weken is een gesel voor land- en tuinbouw. Deze situatie is uitzonderlijk en is vergelijkbaar met de zomer van 1976, nu al geldt code geel en maant het Departement Landbouw en Visserij aan op spaarzaam gebruik van water. Omwille van die uitzonderlijke omstandigheden dring ik aan op de erkenning van de situatie als een landbouwramp en vraag ik bevoegd Minister Joke Schauvliege om te onderzoeken of in Vlaanderen het Rampenfonds kan tussenkomen. In feite dringt een coherente Vlaamse én Europese aanpak zich op, aangezien dergelijke hete en droge zomers door de klimaatverandering steeds meer zullen voorkomen. Het is belangrijk dat de koppen bij elkaar gestoken worden, zodat landbouwers op een betaalbare manier meer water kunnen gebruiken voor hun gewassen in tijden van extreme droogte. Vandaag is dat niet het geval, landbouwers betalen nu taks op het gebruik van putwater en hier lijden ze wel onder. Om die redenen heb ik ook een schriftelijke vraag gesteld aan Europees landbouwcommissaris Hogan hoe de Europese Commissie van plan is deze uitzonderlijke situatie op te vangen.”
 
In sommige streken in Vlaanderen is sinds midden mei geen druppel regen meer gevallen, vooral het westen wordt getroffen, maar op termijn zal heel Vlaanderen getroffen worden door de droogte. Voor een aantal teelten is er nu sprake van onherstelbare schade. De eerste voorzichtige schattingen spreken van 15% meer verlies dan in de droge zomer van 2017 en er zal zeker nog schade bijkomen, gezien het warm blijft en er nog zeker tot 25 juli negens in Vlaanderen meer dan 1 mm regen zal vallen, volgens het KMI. Hilde Vautmans vervolgt: “De graanopbrengsten zien er slecht uit, ook groenten zoals erwten, spruiten en broccoli - zowel vers als voor de industrie - lijden onder de warmte en droogte. De droogte van nu heeft ook impact op groenten die pas later op het jaar worden geoogst, want die kunnen door de droogte nog niet worden gezaaid. Het gaat bijvoorbeeld over bonen, spinazie en de tweede teelt van de bloemkool.Niet alleen zien we in juli hoge temperaturen en een droge Oostenwind, maar ook een snelle uitdroging van de oppervlakkige bodemlagen en lage grondwaterstanden in Vlaanderen. Dit is een terugkerend probleem, dat op termijn veel negatieve gevolgen zal hebben voor de welvaart van onze landbouwers én de voedselvoorziening. We moeten dit dringend aanpakken.”



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
175 goedgekeurde LEADER-projecten geven boost aan plattelandsontwikkeling Lees meer
 
 
Projectsubsidie natuur ondersteunt Vlaamse natuur met meer dan 49 mio euro Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer