|
26 jul 2018 |
11:11 |
|
Hoe voorkomt U zieke dieren tijdens het weideseizoen
Dat een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes op het bedrijf kan vermijden, daar zijn steeds meer rundveehouders zich van bewust. Maar voorkom ook tijdens het weideseizoen dat uw dieren (her)besmet worden. In deze nieuwsbrief beschrijven we hoe u tijdens het weideseizoen kan voorkomen dat uw dieren ziek worden.
|
Voorkom dat uw dieren in contact komen met runderen van aangrenzende weiden
Ieder contact - direct of indirect - met dieren van een ander bedrijf vormt een risico op insleep van ziektekiemen. Neem daarom volgende voorzorgen:
- Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen uit de weide en ga regelmatig na of de afsluiting nog stevig en volledig intact is.
- Bepaalde infecties, bijvoorbeeld IBR, kunnen via de lucht worden overgedragen. Plaats daarom bij gemeenschappelijke delen van de omheining een extra afsluiting zodat geen fysiek contact mogelijk is met de runderen van de aangrenzende weide. Een afstand van minstens 3 meter tussen de afsluitingen van aangrenzende weides is aangeraden.
- Vermijd het gemeenschappelijk gebruik van koepaden.
- Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen drinken uit sloten of plassen die ook door andere weiden gaan.
Om besmetting van dieren op andere bedrijven te voorkomen, legt de wetgeving op dat dieren van bedrijven met een I2-afmeststatuut voor IBR en dieren met het statuut IPI of IPI-verdacht voor BVD niet op de weide mogen.
Vermijd besmetting op de eigen weide
- Vermijd besmetting met leverbot door op de weiden drinkbakken te installeren en poelen en beken af te sluiten. Meer info over leverbot vindt u op onze website (klik hier).
- Voorkom besmetting met maag- en darmwormen, vooral bij eerste-weideseizoensdieren. Stel samen met uw dierenarts een preventief plan op, met onder andere aandacht voor:
- regelmatig omweiden kan helpen om de infectiedruk laag te houden,
- regelmatig mestonderzoek brengt de infectiedruk in beeld,
- resistentie tegen ontwormingsmiddelen: dit is een groeiend probleem, ga daarom zorgvuldig om met deze producten en bespreek het ontwormingsschema met uw dierenarts.
- Runderhorzels, vliegen, dazen en muggen kan u preventief bestrijden met insecticiden. Let wel op bij melkvee, want er zijn producten die residuen in de melk geven. Ook tegen teken zijn er effectieve producten op de markt. Bestrijding van teken is belangrijk bij de preventie van weidekoorts, lees meer over deze ziekte op onze website (klik hier). Om besmettingen met het schmallenbergvirus te vermijden, kan u drachtige dieren ophokken in de periode dat kriebelmuggen actief zijn.
Laat tot slot regelmatig de kwaliteit van het drinkwater op de weide controleren.
Hebt u ondanks alle voorzorgen toch een vermoeden dat uw dieren besmet kunnen zijn, bespreek dit dan met uw bedrijfsdierenarts vóór u de dieren weer op stal zet.
|
|
|
|