In Libramont zijn wij ervan overtuigd dat de toekomst van de landbouw staat of valt met een dialoog tussen de landbouwers en de consumenten, waarbij ieder rekening houdt met de verwachtingen en eisen van de ander.
Wij stellen aan de landbouwsector voor om deze verwachtingen niet weg te lachen, maar ze ernstig te nemen en er vooral op in te spelen door middel van kwaliteitsproducten, lokale productie en transparante productiewijzen, waar dan een billijk loon tegenover moet staan.
Projecten van deeltuinen, van serres op daken van gebouwen, enz. zouden op die manier veranderen van concurrenten in marketinginstrumenten, waarmee landbouwers de stadsbevolking zouden kunnen aansporen om aan haar voeding en de herkomst daarvan opnieuw de aandacht te schenken die ze verdient.
De stadslandbouw was in 1990 goed voor ruim 1/7 van de verbruikte landbouwproducten in de wereld. In 2005 was dat al meer dan 1/4 (cijfers UNDP).
Tegen 2030 zal 60 % van de wereldbevolking in steden wonen. In 2050 zal dat al 75 % zijn.
Alle organisaties die als doel hebben de honger in de wereld te bestrijden (FAO,…) of de milieubalans van onze planeet te verbeteren, menen dat de stadslandbouw op z’n minst gedeeltelijk die uitdagingen kan helpen waarmaken.
98% van de Belgische bevolking hoort bij de stadsbevolking. Mogen we daarom niet stellen dat een groot deel van de Belgische landbouwbedrijven, voor zover ze mikken op de bevoorrading van een lokale markt, kunnen worden beschouwd als stedelijke of randstedelijke bedrijven?
EXPOSANTEN EN INFO