Door de extreme weersomstandigheden stoppen gewassen met groeien en oogsten mislukken. Het lukt veehouders niet om voldoende ruwvoeder te oogsten, akkerbouwers zien hun gewassen eveneens opdrogen.
Deze toestand zorgt er voor dat veehouders nu reeds hun ruwvoeder, dat voorzien was voor de komende winter, moeten aanspreken om hun dieren voldoende voeder te verschaffen. Eind juli werd reeds de eerste mais noodgedwongen ingekuild, maanden te vroeg…
Ook de Europese Commissie ziet de omvang van de nakende catastrofe in en voorziet oplossingen om de gevolgen van deze ramp te verzachten. De droogte raakt immers de ganse Europese landbouw keihard.
Daarom vragen we aan de Minister om een aantal landbouwtechnische en economische maatregelen te nemen die wat kunnen helpen om de hoogste nood te lenigen.
Wat is er mogelijk?
De maatregelen die genomen kunnen worden zijn onder meer de volgende:
- Verplichtingen in verband met biodiversiteit en de aanleg van ecologisch aandachtsgebied in het kader van het Europees landbouwbeleid versoepelen en toestaan dat een voedergewas (grassen bijvoorbeeld) ingezaaid wordt om de voorraad ruwvoeder te kunnen aanvullen.
- Nateelten en vanggewassen die ingezaaid worden na de oogst van de hoofdteelt laten gebruiken als voedergewas om de schade op grasland en maispercelen enigszins te compenseren.
- Toestaan van het hernieuwen van de grasmat. Op lichte gronden kan dit wettelijk enkel in het voorjaar, maar door de extreme droogte is de graszode totaal verloren en moet die nu kunnen heraangelegd worden. Zo kan er een extra snede ruwvoeder geoogst worden in het najaar, worden de aanwezige en niet-benutte nutriënten opgenomen en kan volgend voorjaar goed gestart worden.
- Een versnelde en verhoogde uitbetaling van de Europese middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. We vragen om deze zo spoedig mogelijk uit te betalen.
- De heffing op het gebruik van grondwater herzien voor land- en tuinbouw, gezien de zeer uitzonderlijke toestand op het terrein. Uitzonderlijke omstandigheden nopen tot uitzonderlijke maatregelen, ook op heffingsvlak. Boeren betalen anders 2 maal de rekening voor de droogte.
- De erkenning van de toestand als landbouwramp ten gevolge van droogte is het minste wat moet gebeuren, voor zover deze situatie niet stilaan als algemene ramp moet beschouwd worden. Deze droogte treft niet alleen de landbouwsector, maar heeft ook een serieuze impact op de bevoorrading van de verwerkende zuivel-, aardappel- en groenteindustrie in Vlaanderen.