Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2018 17:49 

Vlaanderen activeert Europese maatregelen voor boeren die lijden onder droogte


De landbouwers in Vlaanderen krijgen dit najaar al hogere voorschotten op de verschillende Europese premies om de extra kosten die ze door de aanhoudende droogte moeten maken, te betalen. Dat meldt het departement Landbouw en Visserij dinsdag.

Veel landbouwers kampen door de droogte met een tekort aan voeder voor hun vee. Op veel plaatsen waar dieren grazen, is het gras helemaal verdroogd, waardoor landbouwers hun wintervoorraad nu al moeten aanspreken. 
 
De Europese Commissie besliste vorige week al dat landbouwers uitzonderlijk hogere voorschotten op de verschillende jaarlijkse premies konden krijgen en dat ze voedergewassen mogen telen op terreinen die normaal braak moeten blijven liggen. Maar die beslissingen moesten door de lidstaten zelf geïmplementeerd worden.
 
De Vlaamse overheid zal de Europese maatregelen 'maximaal benutten', meldt het departement Landbouw en Visserij nu. 'We vermoeden dat veel veehouders meer kosten zullen moeten maken door de droogte, omdat ze extra veevoeder zullen moeten kopen', legt Bart Merckaert van Landbouw en Visserij uit. 'Nu zullen ze meer geld eerder krijgen, zodat ze die kosten kunnen maken.'
 
Concreet krijgen de landbouwers eind oktober al een voorschot van 70 procent in plaats van 50 procent op de basisbetaling en de premie voor de jonge landbouwer. Tegen eind november volgt nog een voorschot van 70 procent op de vergroeningspremie (voor landbouwers die zijn vrijgesteld van vergroeningsverplichtingen) en de zoogkoeienpremie.
 
In december wordt nog eens 25 procent van de basisbetaling, de premie voor jonge landbouwers, de vergroeningspremie en de zoogkoeienpremie uitbetaald, in plaats van 20 procent. Dat brengt het totaal van 90 naar 95 procent van de premies.
 
Hoeveel die premies bedragen, varieert afhankelijk van onder meer het aantal dieren en de oppervlakte aan landbouwgrond.
 
Daarnaast mogen de landbouwers eenmalig afwijken van de Europese beperking op het zaaien van voedergewassen zoals grassen. Ze mogen hun braakliggend land gebruiken voor de productie van veevoeder, zonder gevolgen voor hun vergroeningsverplichtingen.
 
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) liet eind juli al weten dat ze werk maakt van de erkenning van de droogte als landbouwramp, maar de officiële procedure kan pas worden opgestart als de droogte definitief voorbij is en het KMI vaststelt dat het om een uitzonderlijk droge periode ging.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer