Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 aug 2018 01:51 

Inschatting afrijping maïs: extreem jaar, extreem variërende droge stof cijfers


Nadat we in 2017 al een droog voorjaar gekend hadden dachten de optimisten onder ons dat we het ergste op dat vlak nu wel gezien hadden. De ongeziene droogte van 2018 deed er helaas nog een serieuze schep bij.

Heel wat percelen hebben erg geleden onder de droogte en de opbrengsten zullen er laag zijn. In het slechtste geval ontwikkelden er zich geen kolven en halen de planten nauwelijks 1 tot 1,5 meter hoogte. Vaak is dan de opbrengst de oogstkosten helaas niet waard. In iets betere gevallen ontwikkelde er zich een kleine kolf, dikwijls ook maar gedeeltelijk gevuld met korrels, maar kregen de planten het zo zwaar te verduren dat ze veel te vroeg verdroogden. In deze gevallen oogst je best zo snel mogelijk om nog zo veel mogelijk van de reeds lage kwaliteit te redden. Op heel wat percelen zijn de ganse planten gelegerd of zijn er geknakte stengels, ook hier stelt zich de vraag of de oogst nog lang moet uitgesteld worden.

Gelukkig zien we ook nog maïs die het ondanks de extreem droge omstandigheden nog relatief goed gedaan heeft. Bij beregende percelen die zonder noemenswaardige droogtestress hebben kunnen profiteren van de overvloed aan warmte en zon mag men soms zelfs van record opbrengsten dromen. Alles samen zitten we dus met een heel uiteenlopende mix van omstandigheden en van rijpheidstoestand. Het zal er dus voor elke landbouwer op aan komen om zijn percelen heel goed op te volgen en kolven en planten diep genoeg in het perceel te inspecteren.

Veel landbouwers hebben de gewoonte om op 1 tijdstip te oogsten. Als de variatie in afrijpingstoestand te groot is, zal je nooit een goede oogstdatum kunnen vinden voor alle percelen samen. In deze situatie zal je veel kwaliteit (en zelfs opbrengst) kunnen winnen door in meerdere keren in te kuilen. Dit vraagt natuurlijk wat praktische aanpassingen maar als de weersomstandigheden de komende jaren even grillig en extreem zullen blijven, zal het meer en meer een noodzaak worden. Een andere aanpassing die je op termijn veel geld zal besparen is te proberen om stelselmatig een voederbuffer op te bouwen. De landbouwers die dit jaar te weinig productie hebben en duur voeder moeten bijkopen omdat ze geen reserves hebben worden zo dubbel getroffen.
Net zoals in de praktijk zien we ook in ons opvolgingsnetwerk een grote variatie in afrijpingstoestand. 

Een aantal locaties zoals Bottelare, Retie, Sint-Niklaas en Westerlo zaten afgelopen vrijdag nog enkele procenten onder de 30%. De meeste locaties waar de maïs de droogte enigszins goed heeft doorstaan en waar kolven aanwezig zijn zitten rond de 30%. Andere locaties zoals Tongeren zaten verleden week al in een oogstrijp stadium van 33%. In extreem droge omstandigheden zoals op het proefveld te Tongerlo zit met – zelfs met redelijk gevulde kolven – al ver boven de 40%. In extreem droge omstandigheden zoals op het proefveld te Tongerlo zit met – zelfs met redelijk gevulde kolven – al ver boven de 40%. In Meeuwen werd het veld vorige week reeds geoogst.

De afgelopen week zorgde de langverwachte regen voor een matige stijging van het droge stof gehalte van 1,5%. De stijging in droge stof kon vertragen maar de onderliggende afrijping (van de kolven) valt daardoor natuurlijk niet stil. 
Het is dus heel duidelijk dat men overal een zeer vroege oogst moet plannen. We verwachten dat de komende week heel wat percelen in een oogstrijp stadium zullen komen. Uw percelen goed opvolgen en tijdig afspraken maken met de loonwerkers is dus zeker de boodschap!


 
 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer