Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 aug 2018 23:56 

Cryptojacking


Afgelopen maanden merken wij een nieuw fenomeen op: cryptojacking. We zien zowel een toename van het aantal infecties als van de complexiteit ervan. Het aantal waarnemingen van coinminers bij eindgebruikers is in 2017 met 8500 procent toegenomen. Aan dit tempo verwachten wij dat cryptojacking een grotere bedreiging wordt dan ransomware. Daarom publiceren wij een brochure over cryptojacking met informatie voor ICT professionals, maar ook voor de eindgebruiker. Ook op de website www.safeonweb.be publiceren we informatie voor de modale internetgebruiker. Je wapenen tegen cryptojacking is immers niet zo moeilijk.

Wat is cryptojacking?

Om te begrijpen wat cryptojacking is, moet je begrijpen wat cryptomunten zijn en hoe je er geld mee kan verdienen. Cryptomunten zijn virtuele munten. Er bestaan momenteel honderden cryptomunten maar bekendste variant is de Bitcoin.
Om een Bitcoin of een andere cryptomunt te verkrijgen en dus geld te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie (CPU) vereisen. Voor deze berekeningen wordt een computer of smartphone beloond met Bitcoins. Dit proces wordt cryptomining genoemd.
Aangezien het aantal berekeningen, nodig om geld te verdienen, zeer hoog is, zijn steeds meer toestellen nodig om deze berekeningen uit te voeren. Net daarom proberen miners toegang te krijgen tot jouw toestel om het dan zonder jouw medeweten te kunnen gebruiken om cryptomunten te verzamelen. Als dit gebeurt, spreken we over cryptojacking.

Hoe kan je cryptojacking opmerken?
Op het ogenblik dat de cryptojacker actief is, merk je een zeer hoog gebruiksniveau van de grafische kaart en/of CPU op. De browser verbruikt dan 40% of meer van het beschikbare computervermogen. Dit betekent dat de computer of smartphone langzamer werkt, de batterij sneller leeg raakt en de temperatuur van het apparaat stijgt zolang het script loopt. Bovendien leidt een hogere belasting van het apparaat tot een hogere elektriciteitsrekening.

Wat kan je doen om cryptojacking te voorkomen?
• Gebruik een anti-virusprogramma en eventueel een adblocker
• Installeer enkel browserextensies/-plugins die je vertrouwt en die worden aangeboden door een vertrouwde app-store (Google Play, Microsoft store etc.).
• Controleer regelmatig de geïnstalleerde extensies en verwijder de extensies die niet langer nodig zijn. Hoe meer extensies, hoe groter de kans op kwaadaardige extensies of een kwetsbaarheid, dus zorg ervoor dat ze tot een minimum beperkt blijven.
Wij volgen het fenomeen van cryptojacking permanent op. Bedrijven of gebruikers die slachtoffer zijn, kunnen dit melden bij cert@cert.be. 

https://www.safeonweb.be/nl/mijn-toestel-wordt-gebruikt-voor-cryptojacking



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer