|
30 aug 2018 |
07:11 |
|
De oogstjacht
Vlaamse boeren bestellen steeds vaker een ‘oogstjacht’. Daarbij staan jagers rond een maïsveld dat door een landbouwer wordt gemaaid, en schieten ze op wegvluchtende everzwijnen. Maar goede afspraken zijn belangrijk, zeggen jachtverenigingen. Het kan gevaarlijk zijn voor collega-jagers, de landbouwer op zijn tractor, maar ook toevallige passanten.
|
“Geef alstublieft geen duimbreed toe op het vlak van veiligheid.” Die boodschap stuurt onder andere Hubertusvereniging Vlaanderen uit aan de jagers in haar ledenbestand. En dat heeft alles te maken met het feit dat in Vlaanderen tot nu toe zelden aan ‘oogstjagen’ is gedaan.
“Deze nieuwe manier van jagen – waarbij wordt geschoten op everzwijnen die zich tussen de maïs schuilhouden – komt overgewaaid vanuit Duitsland”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Door de enorme schade die landbouwers ondervinden van everzwijnen vragen nu ook steeds meer Vlaamse boeren aan lokale jagers om zo’n oogstjacht te houden.”
Maar daar knelt het schoentje: er is weinig ervaring met deze methode. En jagers worden vaak pas laat verwittigd door de landbouwer. Die laat bijvoorbeeld weten dat hij de volgende dag al zijn maïs gaat maaien, waarna zo’n oogstjacht snel en met enige improvisatie wordt georganiseerd, met alle gevaren van dien.
Jachtverenigingen roepen daarom jagers op om bij een oogstjacht alle mogelijke veiligheidsmaatregelen te nemen, door voldoende ver van elkaar plaats te nemen rond het veld, zeer opvallende fluokleuren te dragen, af te spreken in welke richting welke jager mag vuren, en ook de gevaarlijke oogstmachines op het veld niet uit het oog te verliezen.
“De beste raad is vanop een hoogzitter op het opgeschrikte wild te schieten, zodat een kogel die zijn doel mist in de grond terechtkomt en niet gewoon voort vliegt, soms tot 5 km ver”, zegt Maarten Goethals van Hubertusvereniging Vlaanderen, dat “tot elke prijs ongevallen wil voorkomen”.
Want het kan er tijdens zo’n oogstjacht soms spectaculair aan toegaan, met tot 20 everzwijnen die allemaal ineens uit het laatste restje rechtstaande maïs wegschieten. “Om ongevallen te vermijden, is het dan belangrijk dat alle jagers geconcentreerd blijven, én zich nauwgezet aan de gemaakte afspraken houden.” Hubertusvereniging vraagt ook dat eventuele passanten niet blijven staan kijken naar het spektakel, opnieuw om veiligheidsredenen.
De boeren hopen alvast dat het toepassen van deze oogstjacht het aantal everzwijnen opnieuw kan stabiliseren. “Zeker dit jaar drijft dat boeren tot wanhoop”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Er blijft door de droogte al amper maïs over, en wat overblijft, wordt haast genadeloos opgepeuzeld door everzwijnen.”
|
|
|
|