Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 sep 2018 03:30 

Betere selectie van blindengeleide dek-reuen op komst


De Vlaamse overheid levert een financiële bijdrage aan een specifiek onderzoekstraject rond de selectie van blindengeleide dek-reuen. Het doel is ervoor te zorgen dat de puppy’s die opgeleid worden tot assistentiehond, geen erfelijke ziektes dragen die hun werk bij blinden of slechtzienden kunnen beïnvloeden.

Blinden en slechtzienden moeten gemiddeld 4 jaar wachten op een assistentiehond. De opleiding van deze honden duurt gemiddeld 8 maanden. Als een hond aan een gebruiker wordt toevertrouwd, is hij ongeveer 20 maanden oud. De opleiding van een hond, nazorg inbegrepen, kost ongeveer 25.000 euro. Het is dus belangrijk dat deze inspanningen niet verloren gaan, omdat een assistentiehond om de één of de andere reden vroegtijdig uitvalt.

De ontwikkeling van een erfelijke aandoening is één van de belangrijkste redenen waardoor een assistentiehond vroegtijdig uitvalt. Dit kan vermeden worden door de pups te testen en door die onderzoeksresultaten systematisch te gebruiken. Omdat over de reëel aanwezige erfelijke aandoeningen in de betrokken raspopulaties nog te weinig informatie beschikbaar is, wordt deze aanpak als duur, tijdrovend en nog te weinig efficiënt beschouwd.  

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden - dat voor de zoektocht naar geschikte assistentiehonden vooral een beroep doet op de rassen golden retriever en labrador retriever, heeft daarom een overeenkomst gesloten met Universiteit Gent waarbij een specifiek onderzoekstraject voor de selectie van blindengeleide dek-reuen zal worden uitgewerkt. In dit project zullen meer erfelijke aandoeningen grondiger onderzocht worden. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat minder assistentiehonden vroegtijdig uitvallen.



  Nieuwsflash
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer