Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 sep 2018 10:15 

Zeeuwse landbouw aan de slag met koolstofvastlegging in de bodem


De landbouwsector heeft een groot potentieel voor het opslaan van koolstof in de bodem en daarmee een bijdrage te leveren aan klimaatdoelstellingen. In het project Carbon Farming gaat ZLTO samen met 6 partners werken aan de benutting van dit potentieel. Het startschot wordt gegeven door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter ZLTO-raad Zeeland Joris Baecke op woensdag 26 september tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Middelburg.

Het project Carbon Farming heeft als doel om de voedselketen te vergroenen door het opslaan van koolstof in landbouwbodems te stimuleren. Gedurende 3 jaar gaan 7 partners uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen met dit thema aan de slag (ZLTO, Bionext, Innovatiesteunpunt, Inagro, Thünen Institut, 3N Kompetenzzentrum en NLRØ). 
 
Het vastleggen van koolstof in de bodem biedt vele voordelen, zoals een vruchtbaardere en gezondere bodem van goede kwaliteit doordat voedingstoffen en water beter worden vastgehouden. Daarnaast wordt koolstof uit CO2 opgeslagen dat anders terecht komt in de atmosfeer: de veroorzaker van de temperatuurstijging op aarde. 
 
Businessmodellen en bewustwording
Binnen dit project worden businessmodellen voor koolstofvastlegging ontwikkeld, getest en gevalideerd voor ketenpartners en partijen buiten de keten om hun CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast resulteert het project in een verhoogde bewustwording binnen de gehele keten over de potentie van koolstofvastlegging in landbouwbodems. Door de agrariër en andere betrokkenen  (consumenten, producenten, retailers en beleidsmakers) te laten zien op welke manier je koolstof op kan slaan in de bodem, en welke economische en ecologische voorbeelden dit biedt, is het waarschijnlijker dat deze technieken op grotere schaal worden toegepast. 
 
Formeel startmoment
Het project wordt formeel gestart door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en voorzitter ZLTO-raad Zeeland Joris Baecke tijdens de startbijeenkomst op woensdag 26 september. De sprekers geven inzicht in wat dit thema betekent voor de provincie, boeren en andere schakels in de keten en wat het project inhoudt. 
 
Joris Baecke: “Als boer of tuinder wordt er veel van je gevraagd als het gaat om goed bodembeheer. Niet alleen voor een gezond gewas maar ook met betrekking tot het klimaat. Via de bodem kan de land- en tuinbouw, voor de maatschappij, een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Door dit project worden businessmodellen ontwikkeld en getoetst waardoor boeren en tuinders via de keten beloond worden voor hun inspanningen.”
 
Jo-Annes de Bat: “Het is goed om te zien dat de vruchtbare Zeeuwse grond ook een voedingsbodem is voor innovatie en klimaatoplossingen. Het project Carbon Farming past dan ook in ons duurzame landbouwbeleid waarbij we de productiefactoren bodem, water en biodiversiteit centraal stellen.”



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer