Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 sep 2018 08:15 

Positieve resultaten van de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada


Op vrijdag 21 september is het een jaar geleden dat de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada voorlopig in werking trad.
Uit de eerste tekenen blijkt dat de overeenkomst al vruchten begint af te werpen voor exporteurs in de EU. Commissaris Malmström brengt op 26 en 27 september een bezoek aan Canada om de vorderingen te evalueren.

In Montreal ontmoet de commissaris de Canadese minister voor Internationale Handelsdiversificatie James Gorden Carr. Ze neemt op 26 september deel aan het eerste Gemengd Comité EU-Canada, het hoogste orgaan voor de twee partners om zaken die van belang zijn met betrekking tot de overeenkomst te bespreken. Ook zal ze verschillende Europese en Canadese ondernemingen bezoeken, gesprekken hebben met vertegenwoordigers van bedrijven die reeds gebruikmaken van de overeenkomst en een voordracht geven aan de Université de Montréal op 27 september.

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström zei: "De handelsovereenkomst tussen de EU en Canada is nu een jaar in voege en ik ben verheugd met de tot dusver geboekte vooruitgang. Uit de voorlopige gegevens blijkt dat we veel reden tot feesten hebben, zelfs in deze fase. De uitvoer is in zijn geheel gestegen en nam in veel sectoren zelfs spectaculair toe. Dit is geweldig nieuws voor zowel grote als kleine Europese ondernemingen. Zoals altijd met dit soort overeenkomsten zijn er bepaalde gebieden waarvoor we ervoor moeten zorgen dat we hetgeen we overeengekomen zijn ook doortastend uitvoeren om te garanderen dat burgers en ondernemingen ten volle kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden. Dit wil ik tijdens het Gemengd Comité volgende week bespreken met mijn Canadese collega's. Het verheugt me te kunnen melden dat ons partnerschap met Canada sterker dan ooit is – en dit zowel op strategisch als op economisch vlak. Samen komen we op voor een open en op regels gebaseerd internationaal handelsstelsel. CETA is daar een duidelijk bewijs van."

Vroege maar positieve trends

CETA heeft niet alleen vrijwel alle douanerechten geschrapt, de overeenkomst heeft ook bijgedragen aan een beter ondernemingsklimaat tussen de EU en Canada door uitermate belangrijke rechtszekerheid te scheppen voor ondernemingen in de EU die willen exporteren. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, wijzen de eerste resultaten op handelsvlak in de juiste richting. Over heel de EU blijkt uit de meest recente statistieken, die betrekking hebben op de periode van oktober 2017 tot en met juni 2018, dat de uitvoer op jaarbasis met 7 % is toegenomen.

Bepaalde sectoren doen het bijzonder goed. De uitvoer van machines, toestellen en mechanische werktuigen, die goed is voor een vijfde van de totale uitvoer van de EU naar Canada, steeg met meer dan 8 %. De uitvoer van farmaceutische producten, die goed is voor 10 % van de uitvoer naar Canada, steeg met 10 %. Ook andere belangrijke uitvoerproducten zitten in de lift: 10 % meer meubels werden uitgevoerd, 11 % meer parfums en cosmetica, 8 % meer schoeisel en 11 % meer kleding.

Wat landbouwproducten betreft, zijn er ook een aantal bemoedigende cijfers: 29 % meer vruchten en noten werden uitgevoerd, 34 % meer chocolade, 11 % meer mousserende wijn en 5 % meer whisky.

Onder de ondernemingen die reeds op verschillende manieren profiteren van CETA vinden we bijvoorbeeld:

  • het consortium van producenten van Italiaanse San Danieleham, dat zijn uitvoer naar Canada met 35 % zag toenemen. De totale uitvoer van Italiaanse landbouwproducten naar Canada steeg met 7,4 %;
  • de Belgische chocolatier Smet Chocolaterie, die zopas zijn eerste winkel in het Canadese Ontario heeft geopend om tegemoet te kunnen komen aan de extra vraag naar zijn producten. Dankzij het schrappen van het douanetarief van 15 % nam de verkoop op jaarbasis met een vijfde toe. De totale uitvoer van Europese chocolade naar Canada steeg met 34 %;
  • de Spaanse onderneming Hiperbaric die innovatieve machines maakt voor het onder hoge druk bewaren van voedingsmiddelen. Dankzij CETA is het gemakkelijker voor hun werknemers om tijdelijk in Canada te verblijven om de machines te installeren en te onderhouden.

Voorbeelden van profiterende ondernemingen uit België, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden vindt u hier.

Achtergrond

CETA biedt Europese bedrijven van elke omvang nieuwe kansen om uit te voeren naar Canada. De overeenkomst schrapte de douanerechten op 98 % van de producten die de EU met Canada verhandelt. Dit is eens alle tariefverlagingen in werking zijn getreden jaarlijks goed voor ongeveer 590 miljoen EUR aan bespaarde douanerechten. Ook krijgen Europese bedrijven de beste mogelijkheden die ooit werden geboden aan bedrijven van buiten Canada om mee te dingen naar contracten voor Canadese overheidsopdrachten — niet alleen op federaal niveau maar ook op provinciaal en gemeentelijk niveau.

Terwijl CETA nieuwe mogelijkheden schept voor Europese landbouwers en voedselproducenten, worden de gevoelige sectoren van de EU volledig beschermd. De overeenkomst betekent dat 143 hoogwaardige voedingsmiddelen en dranken uit de EU (de zogenaamde "geografische aanduidingen") nu in Canada onder hun eigen naam kunnen worden verkocht en beschermd zijn tegen namaak.

De overeenkomst biedt ook betere voorwaarden voor dienstverleners, meer mobiliteit voor werknemers en een kader voor de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, van architecten tot kraanmachinisten.

CETA werd goedgekeurd door de EU-lidstaten in de Raad en door het Europees Parlement en is sinds 21 september 2017 voorlopig van toepassing. De overeenkomst treedt evenwel pas volledig en definitief in werking na de ratificatie door alle EU-lidstaten.

Momenteel zijn 39 handelsovereenkomsten die de EU sloot met 69 landen in voege. De meest recente door de EU gesloten overeenkomst is die met Japan. De handelsovereenkomsten van de EU hebben bewezen de Europese groei en werkgelegenheid te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het handelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea. Sinds de inwerkingtreding ervan in 2011 is de uitvoer van de EU naar Zuid-Korea met meer dan 55 % gestegen, is de uitvoer van bepaalde landbouwproducten met 70 % gestegen, is de verkoop van auto's uit de EU in Zuid-Korea verdrievoudigd en is het handelstekort omgeslagen in een overschot. 31 miljoen banen in Europa zijn afhankelijk van de uitvoer. Gemiddeld is elk miljard euro aan extra uitvoer goed voor 14 000 arbeidsplaatsen in de EU.

Meer informatie

Ervaringen van exporteurs

Factsheets

Steden en gemeenten die naar Canada uitvoeren

De volledige tekst van CETA

Nog meer informatie over CETA



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer