Denk hierbij maar aan de aardappelcontracten die niet vol geleverd raken. De contractprijs voor ’18 was reeds zeer (te) laag en met de huidige slechte opbrengsten belooft het voor veel aardappelboeren een koude winter te worden.
Ook de opbrengsten van verschillende andere gewassen vielen zwaar tegen en door een slechte kwaliteit kon niet altijd ten volle van de soms goede prijzen geprofiteerd worden om de verliezen bij andere gewassen op te vangen.
Een aantal mensen en ook afnemers denken dat de schadevergoedingen in het kader van een landbouwrampenfonds de geleden schade volwaardig compenseren. Laat het duidelijk wezen, de vergoedingen zijn broodnodig maar in veel gevallen ook niet meer dan een doekje voor het bloeden.
Vooreerst wordt er maar een zeker percentage van de geleden schade (voor 2017 was dat 80 %) uitbetaald. Maar voor degene die geen weersverzekering heeft, en dat zijn de meeste boeren, wordt er slechts de helft van de vergoeding waar men recht op heeft uitbetaald. Dit wil zeggen dat voor een boer die de helft van zijn gewas verloren heeft aan de droogte, hij slechts een schadevergoeding van 20 % zal krijgen.
Tot zover het goede nieuws.
Er is voorzien dat de vergoeding voor teeltschade in het huidige Rampenfonds geschrapt wordt per 1 september 2019. Terzelfdertijd zou tegen eind 2019 een systeem van brede weersverzekering moeten uitgebouwd zijn waar de boer op in kan schrijven. Maar dit systeem staat nog niet eens in de kinderschoenen. Het zou een vorm van private verzekering (de zogenaamde brede weersverzekering) moeten worden, ondersteund door een premiesubsidie van de overheid om het betaalbaar te maken. Net zoals het landbouwrampenfonds zou dit systeem een franchise kennen.
Zomaar roekeloos het landbouwrampenfonds schrappen kan echter niet. Het rampenfonds zou moeten blijven bestaan voor de dekking bij hoge schadepercentages (soort van herverzekering) en er zullen altijd onverzekerbare risico’s en teelten blijven bestaan waarvoor een tussenkomst van het landbouwrampenfonds gewenst is.
Voor het ABS is het ook niet aanvaardbaar dat het ene systeem (landbouwrampenfonds) geschrapt wordt vooraleer het andere systeem zijn deugdzaamheid bewezen heeft. Daarbij bewijzen de voorbeelden in het buitenland dat een brede weersverzekering enkel maar kans op slagen heeft als de premies betaalbaar zijn. Indien niet, dreigen er veel landbouwers onverzekerd achter te blijven.