Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 okt 2018 13:24 

GLITCH! Hightech toepassingen voor een klimaatneutrale glastuinbouw


Het INTERREG project Glitch wil meer hightech ingang laten vinden in de glastuinbouw door in te spelen op het innovatieproces zelf. Telers, technologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en klanten werken samen aan efficiëntere en duurzamere teeltsystemen en technieken. ILVO neemt in dit project de leiding voor een verdere ontwikkeling van klimaatneutrale glastuinbouw.

GlitchDe glastuinbouwsector is een hoogproductieve sector máár groot/hoofdverbruiker van primaire energie binnen de landbouwsector in Vlaanderen. Toch zijn er oplossingen om de sector te verduurzamen. Het recente innovatief aanbestede “EXEkas” project heeft aangetoond dat door gebruik van energy balancing dagschermen en de dampwarmtepomp de warmtevraag in de kas gedurende de dag met 80% wordt gereduceerd, mét een rendabele investering. Het huidige project “klimaatneutrale glastuinbouw” binnen het Interreg project GLITCH bouwt verder op deze verworven kennis. Het einddoel zijn 2 proefkassen met een warmtevraagreductie van 60-80%. Dat is een grote stap vooruit naar klimaatneutrale glastuinbouw!

In opvolging van de ontwikkelde energiebalancing dagschermen worden in dit project energy balancing nachtschermen ontwikkeld. We streven na dat de isolatiewaarde van de kas ’s nachts spectaculair hoger wordt. Voor het verwijderen van de damp in de lucht in de kas, wordt verder ontwikkeld aan de dampwarmtepomp. Daarvoor wordt een vacuüm verdamper voor zoutoplossing ontworpen, gebouwd en getest op UGent en dan gekoppeld aan de bestaande installatie te Sint Katelijne Waver. Al deze technieken worden dan in 2020 getest op een tomaten- en paprikagewas in de proefcentra respectievelijk te Sint Katelijne Waver en te Hoogstraten.

Een klimaatneutrale(re) glastuinbouw verstevigt de positie van de sector die momenteel sterk afhankelijk is van energieprijzen en/of subsidiesystemen. De sector krijgt daarmee een nog groener imago. Voor de overheid zijn dergelijke ontwikkelingen belangrijk bij het streven naar een gezonder klimaat en om Europese doelstellingen te bereiken. De technieken in ontwikkeling zijn toepasbaar voor de meeste energie-intensieve serregewassen.

Project: GLITCH - Glastuinbouw Innoveert door Co-creatie met Koolstofarme Hightech
Financiering: Interreg V
Looptijd: 2018 - 2021
Samenwerking: PSKW, PCH, Thomas More, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Blue Engineering, Bluehub, Innoveins, Maurice Kassenbouw, EMS en Brightlands Campus Greenport Venlo
Contact: filip.bronchart@ilvo.vlaanderen.be en Luis.CorbalaRobles@ilvo.vlaanderen.be
Links: 

Glastuinbouw innoveert door Co-creatie met koolstofarme highte



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer