Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 nov 2018 02:03 

Vandenkendelaere bezorgd over nationalisering


In de Commissie Landbouw van het Europees Parlement werden vandaag de rapporten voorgesteld over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Hiermee geeft het Parlement een eerste schot voor de boeg als reactie op het controversiële voorstel van de Commissie van eind mei. Vooral de grotere nadruk op de rol van de lidstaten baart de Parlementsleden zorgen. Zo ook, Tom Vandenkendelaere, lid van de landbouwcommissie (CD&V):

“Ik merk dat de bezorgdheid onder de collega’s toeneemt. In de huidige regeling legt Europa de doelstellingen van het landbouwbeleid vast én controleert ze ook de uitvoering. In het nieuwe voorstel komt die laatste verantwoordelijkheid in handen van de lidstaten. De vrees bestaat dat daardoor met twee maten en gewichten zal worden gemeten. Als lidstaten zelf de controles en de boetes bv. mogen bepalen dan is het een kwestie van tijd voor onze boeren op een andere manier zullen worden behandeld als pakweg de Franse of de Oostenrijkse. Dat gaat voor mij te ver. Zo riskeer je de G van gemeenschappelijk in het GLB kwijt te raken.

“Ik stel me ook ernstige vragen bij de voorziene crisisinterventie. De huidige tekst voorziet 400 miljoen voor de ganse sector voor crisismaatregelen én marktinterventiemaatregelen. Dat is veel te weinig. De crisis in de melkveesector alleen kostte drie maal zoveel. Europa wil blijkbaar ook hier de factuur doorschuiven naar de lidstaten. Het Vlaams Landbouwfonds zit nu al op droog zaad. Vraag is wie deze noodzakelijke buffer voor onze landbouwsector dan nog zal voorzien?” 

"Tot slot wil ik er nog op wijzen dat we moeten blijven investeren in onze jonge landbouwers. Het voorziene budget van 10 miljoen per jaar moet minstens behouden blijven en wat mij betreft zelfs serieus verhoogd. De toekomst van onze voedselvoorziening ligt in hun handen en ze kunnen alle ondersteuning gebruiken."

De parlementsleden krijgen nu nog tot 3 december de tijd om de tekst aan te passen met eigen amendementen. Daarna gaat men binnen het Parlement op zoek naar een compromistekst die begin volgend jaar zal worden goedgekeurd in Plenaire zitting. 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer