Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 dec 2018 07:29 

De nieuwe Jonagold Morgana


Vrijdag werd tijdens de Fructura-beurs in Hasselt de nieuwe Belgische appel Morgana voorgesteld. De Morgana moet de Jonagold doen vergeten en vooral de Limburgse fruitkwekers een hart onder de riem steken. Een exclusief aanbod moet betere prijzen voor de fruitboeren garanderen.

Niet alleen de Sint is in Hasselt gearriveerd, maar ook de nieuwe Belgische appel Morgana. De honderd procent Belgische appel wordt door specialisten gezien als een van de grootste kanshebbers om het beste alternatief voor de wat ‘uitgemolken’ Jonagold te worden.
 
Er is jaren gesleuteld om de Morgana op punt te krijgen. De Belgische appel van het ras Kizuri is ontstaan door intensief veredelingswerk van het gespecialiseerde bedrijf Better3Fruit in Rillaar. De bekende Limburgse boomkweker Carolus in Nieuwerkerken zal via de gespecialiseerde dochter ABCz de Morgana-bomen op de Europese markt te lanceren.

Om de exclusiviteit te bewaren - en daardoor een betere prijs voor de telers te verkrijgen - zijn exclusieve productie- en verkooprechten verleend aan vier West-Europese fruitverenigingen: een Duitse vereniging, een Italiaanse, een Nederlandse (Fruitveiling Zuid-Limburg Mergelland- en voor ons land de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden. “Op die manier bewaren we de exclusiviteit rond de Morgana en kunnen we een dam opwerpen tegen de bulk die van buiten West-Europa hier binnenkomt”, zegt Willem Broux van ABCz.

Dat beaamt ook algemeen directeur Filip Lowette van de BFV. “De Morgana is een kwalitatieve en zeer lekkere appel, die de concurrentie met de Pink Lady zeker aankan”, zegt hij. “Als clubproduct kunnen wij aan de telers een betere prijs garanderen. De exclusieve samenwerking met andere fruitverenigingen in Nederland, Duitsland en Italië maakt dat we ook op die markten afzet kunnen realiseren. In Duitsland is al 400 ton Morgana met succes op de markt gebracht. Dat is een goed teken. Het wordt nu zaak om de Limburgse telers te overtuigen”, besluit hij.
 
Deze winter worden er in Limburg alvast 30.000 bomen aangeplant. Voor volgend jaar zijn er nog eens 30.000 in bestelling. In West-Europa zullen tegen eind volgend jaar meer dan 600.000 bomen geplant worden, zodat er in 2021 al Morgana’s in de warenhuizen beschikbaar zullen zijn. Tegen 2030 zullen er dan in totaal al ruim 2,4 miljoen Morgana-bomen geplant zijn.



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer