Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jan 2019 11:29 

1 miljoen euro voor strijd tegen modderoverlast in gemeenten


Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, investeert 964.000 euro in 16 verschillende erosiebestrijdingsprojecten. Dit bedrag omvat zowel infrastructuurwerken als subsidies voor de aanstelling van een erosiecoördinator. De projecten zullen bijdragen aan een betere bescherming van de gemeenten tegen modderoverlast.

Joke Schauvliege: “De vele modderellende als gevolg van de onweersbuien dit voorjaar bewees dat die bescherming hoogstnodig is. Ondanks de uitzonderlijk droge zomer veroorzaakten de aanhoudende regenbuien en zware onweders einde mei en begin juni 2018 water- en modderoverlast van de kust tot Limburg.”
 
Landbouwers kunnen het wegspoelen van hun vruchtbare bodem voorkomen door het toepassen van niet-kerende bodembewerking en de aanleg van grasstroken. Daarnaast kunnen ook gemeenten zich wapenen tegen modderoverlast door kleinschalige infrastructuurwerken, zoals de aanleg van aarden dammen, bufferbekkens en buffergrachten. Een erosiecoördinator kan hen bijstaan om zo de grootste problemen weg te werken. Het erosiebesluit van de Vlaamse Regering komt de gemeenten hierin financieel tegemoet.
 
Joke Schauvliege trekt 964.000 euro uit voor 16 erosiebestrijdingsprojecten: 12 projecten betreffen de uitvoering van erosiebestrijdingswerken in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg; 4 gemeenten in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen krijgen subsidies voor de aanstelling van een erosiecoördinator. Zo zullen die gemeenten de grootste knelpunten wegwerken en zich wapenen tegen toekomstige onweersbuien. Dat de maatregelen ook effectief werken, bleek het afgelopen voorjaar op die plaatsen waar in het verleden reeds erosiebestrijdingswerken werden uitgevoerd.
 
In de provincie Limburg krijgt de stad Tongeren een subsidie voor vier projecten met erosiebestrijdingswerken. Diets-Heur werd dit voorjaar meermaals getroffen door modderoverlast. Om verdere problemen te voorkomen, kreeg de stad in oktober al de toezegging van een subsidie voor de aanleg van een aarden dam met erosiepoel. In dit subsidieprogramma wordt bijkomend de aanleg van een bufferbekken en een erosiepoel in Diets-Heur gesubsidieerd. Ook in Berg en Widooie zal een erosiebestrijdingsproject worden ondersteund. Tongeren krijgt voor de vier projecten samen een subsidie van 221.500 euro. Sint-Truiden krijgt geld voor de realisatie van twee projecten. In de Bosveldstraat wordt in het kader van een afkoppelingsproject een erosiepoel gesubsidieerd. Om modderoverlast in Alken te voorkomen legt Sint-Truiden met de toegekende subsidies een erosiepoel aan in de Stoukstraat.
 
In de provincie Vlaams-Brabant krijgen twee gemeenten een subsidie voor de uitvoering van erosiebestrijdingswerken. In de Wangestraat in Landen worden drie bufferende drempels in de holle weg aangelegd. Zo fungeert de holle weg als tijdelijke water- en modderbuffer en blijven de lagergelegen straten en woningen van modderoverlast gespaard. De gemeente ontvangt hiervoor een subsidie van 125.000 euro. In Sint-Pieters-Leeuw wil de gemeente een aarden dam met erosiepoel aanleggen en ontvangt hiervoor een subsidie van 88.800 euro. Daarnaast krijgen Kortenaken, Aarschot en Zoutleeuw een subsidie voor de begeleiding door een erosiecoördinator.
 
In Oost-Vlaanderen ontvangt Geraardsbergen voor de tweede maal een subsidie van 81.475 euro voor de begeleiding door een erosiecoördinator. 
 
In West-Vlaanderen ontvangt Hooglede een subsidie van 41.700 euro voor de aanleg van een aarden dam met erosiepoel en een houthakseldam langs de Klijtgatweg en van een houthakseldam langs de Kandelaarstraat. Ook Staden en Tielt krijgen een subsidie voor de aanleg van een houthakseldam met aanliggende grasstrook.
 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer