|
08 jan 2019 |
11:18 |
|
Pluimveeslachterij Lammens krijgt vergunning niet terug van RvS
Pluimveeslachterij Lammens uit Torhout krijgt zijn snij- en slachtvergunning niet terug. De Raad van State heeft haar vordering tot schorsing van de intrekking verworpen. “We hebben al een nieuwe vergunning aangevraagd”, zegt directeur Koen Goossens.
|
Na herhaaldelijke vaststellingen van salmonellabesmetting door het Federaal Voedselagentschap (FAVV) besliste federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) op 21 december om de vergunningen van Pluimveeslachterij Lammens in Torhout in te trekken. Volgens het Voedselagentschap leverde het bedrijf te weinig inspanningen om de vastgestelde problemen op te lossen en was er een reëel risico voor de volksgezondheid.
Lammens tekende beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde de stelling van het FAVV. Daardoor worden bij Lammens al een tweetal weken geen dieren meer geslacht of vlees versneden. De 160 arbeiders zijn economisch werkloos.
De directie van de slachterij trok vervolgens naar de Raad van State om de intrekking van de snij- en slachtvergunningen ongedaan te laten maken. Maar de Raad van State veegde de argumenten van de directie vrijdag van tafel, waardoor de intrekking nu definitief is.
Nieuwe aanvraag
“Een zeer spijtige beslissing, die ik helemaal niet verwacht had”, reageert directeur Koen Goossens. “Nu hebben we alle rechtsmiddelen uitgeput. Maar op 24 december dienden we bij het FAVV al preventief een aanvraag in voor een nieuwe snij- en slachtvergunning. Ten laatste op 23 januari moet het Federaal Voedselagentschap een beslissing nemen over die aanvraag. Ik hoop dat die beslissing in alle objectiviteit genomen zal worden zodat we snel opnieuw kunnen opstarten.”
Kwaad opzet?
Naast de snij- en slachtvergunning trok de minister ook de vergunning voor bereidingen in. Maar tegen die beslissing verzette Lammens zich niet. “We hadden immers nog voor de intrekking van die vergunning beslist om de bereidingsafdeling stil te leggen”, vervolgt Goossens. “Het was immers telkens daar dat er salmonella werd aangetroffen. Nochtans hebben we tal van maatregelen getroffen om de besmetting tegen te gaan. De voorbije maanden hebben we liefst 800.000 euro geïnvesteerd. We werken zelfs samen met een professor van de Gentse universiteit. Werkelijk alles hebben we in het werk gesteld, maar telkens wordt bij één op de twintig stalen een besmetting vastgesteld. Daarom sluiten we ook niet uit dat er sprake is van kwaad opzet. We gaan dit tot op de bodem uitspitten.”
|
|
|
|