Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 jan 2019 14:08 

Nóg strengere regels voor pesticidengebruik in Europa


Vandaag stemden de parlementsleden in met het eindrapport van de speciale commissie autorisatieprocedure van pesticiden (PEST) in het Europees Parlement in Straatsburg. Het rapport is het resultaat van negen maanden hoorzittingen, commissievergaderingen en missies. Deze commissie kwam er naar aanleiding van de glyfosaat-discussie*. Hilde Vautmans zetelt in de commissie PEST.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de speciale commissie pesticiden: “Goed dat dit rapport er na maanden discussie eindelijk is gekomen en dat een grote meerderheid in het Parlement het rapport steunde. Eigenlijk had niemand dit verwacht omdat de standpunten in het begin ver uiteenliepen. Cruciaal is dat wereldwijd erkend wordt dat de EU-erkenningsprocedure een van de strengste ter wereld is en dat willen we uiteraard zo houden. Vooreerst willen we dat de overheden op nationaal en Europees niveau nog meer middelen, expertise en mensen ter beschikking stellen om die hoge standaard aan te houden. Ik ben tevreden dat er meer transparantie en communicatie rond de goedkeuringsprocedure zal komen, opdat iedereen dan beter geïnformeerd is.”

“Wat we nu vaak zien in de debatten over gewasbeschermingsmiddelen of andere nieuwe technologieën, zijn de grote vraagtekens die geplaatst worden bij wetenschappelijke studies. Dat is jammer, te meer omdat de EU namelijk erg streng toeziet op de veiligheid van onze gewasbeschermingsmiddelen. Ikzelf blijf een grote voorstander van de wetenschappelijke benadering en steun dan ook volop de verdere ontwikkeling van onderzoek en innovatie in de Unie. Er moeten immers alternatieven aan onze boeren aangeboden worden om gewassen in de toekomst te blijven beschermen en het is aan de lidstaten om daarbij voldoende middelen beschikbaar stellen die het onderzoek naar alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen bevorderen.”, vervolgt Vautmans.

Ten slotte zal elk product gecontroleerd zijn op veiligheid als de aanbevelingen wet worden. In eerste instantie de volksgezondheid: onze burgers en boeren. Maar vernieuwend is nu ook dat we de gevolgen voor de natuur en ons ecosysteem beter zullen bekijken. En dit zowel vóór de erkenning als na het in de markt brengen.”, aldus Hilde Vautmans.

Het PEST-rapport dringt verder aan op een betere beoordeling van samengestelde gewasbeschermingsproducten. Pesticiden bestaan altijd uit de actieve stof vermengd met additieven. Het effect van deze mixen en de toxiciteit op langere termijn van die producten werd in het verleden niet voldoende onderzocht. Verder vraagt het rapport ook een verbod van pesticiden in publieke plaatsen zoals parken, ziekenhuizen, kinderopvang, enz.

*Het actieve bestanddeel glyfosaat (waarrond de hele discussie begon) heeft in 2017 een erkenning van 5 jaar (tot 2022) gekregen van de Europese Commissie. De lidstaten kunnen echter beslissen de producten te verbieden waarin glyfosaat vermengd is. In België is het gebruik van glyfosaat (Roundup) voor particulieren sedert de zomer van 2017 verboden. Het verbod op verkoop geldt enkel voor particulieren. Landbouwers en tuinaannemers kunnen de producten verder blijven gebruiken, omdat er voor hen onvoldoende alternatieven zijn. In 2022 zal de Commissie, bij een aanvraag van Bayer, een lidstaat aanduiden om het dossier voor de hernieuwing te onderzoeken.

 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer