Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 jan 2019 18:02 

Brexit: no-deal


Daags na de verwerping van de brexit-deal door het Britse Lagerhuis, roept Europarlementslid Hilde Vautmans onze Vlaamse bedrijven op zich voor te bereiden op een harde brexit.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE): “Ik betreur de beslissing van het Britse Lagerhuis, vooral omdat het de kans op een chaotische uitstap van het VK uit de EU vergroot. Het is op dit moment te vroeg om te weten welke richting we uitgaan en het heeft ook geen zin om te speculeren over welke brexit er uiteindelijk zal komen. Maar het is wel het moment om nuchter te zijn, om stil te staan bij de gevolgen die gepaard gaan met het slechtste brexit-scenario, een no-deal, en bovenal om zich op deze gevolgen voor te bereiden.”
“Vandaar mijn oproep aan alle Vlaamse bedrijven die exporteren naar het VK: blijf hopen op een zachte, ordelijke brexit, maar zet jullie schrap voor een harde brexit! Daarbij wil ik me speciaal richten tot de Vlaamse land- en tuinbouwer aangezien het, na de Ruslandboycot in 2014, de tweede keer is in vijf jaar tijd dat ze getroffen worden door een politiek spel.”, vervolgt Vautmans.

“En de impact van een mogelijke harde brexit voor onze Vlaamse landbouwers, is niet min. In 2016 ging 10% van de Belgische export van peren en 8,1% van de export van appelen naar het VK. De uitvoerwaarde van Belgisch vers fruit naar het VK bedroeg datzelfde jaar 106 miljoen euro. In het geval van een no-deal zal deze uitvoer moeten voldoen aan een reeks tarifaire en niet-tarifaire regels, die een belemmering vormen op de handel. Sommige fruitbedrijven schatten de kost per vrachtwagen van deze formaliteiten rond de 100 euro. In bepaalde Limburgse fruitexportbedrijven vertrekken er dagelijks 7 tot 8 vrachtwagens richting het VK. Het vergt niet veel rekenwerk om te weten dat een no-deal bedrijven op het einde van het jaar honderd duizenden euro’s kan kosten.”, zegt Hilde Vautmans.

“Deze cijfers zijn een drijfveer om niet op onze lauweren te rusten. Daarom roep ik alle bedrijven op om zo snel mogelijk werk te maken van een internationaal douanenummer, een uniek EORI-nummer. Indien ze hier niet over beschikken, kunnen ze geen handel meer drijven met het VK. Dat willen we ten alle koste vermijden.”, besluit Vautmans.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer