“We roepen overheden op om in te stemmen met een mogelijke vraag tot uitstel van de Britten en om maximaal werk te maken van ondersteuning voor bedrijven,” aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “Dat kan door het versneld aanwerven van extra personeelsleden bij het FAVV en bij de Douane, het opzetten van een Brexit-hulplijn en ter beschikking stellen van een douane-checklist voor bedrijven.”
Een No Deal absoluut vermijden
Het Verenigd Koninkrijk is de vierde belangrijkste handelspartner voor Belgische voedingsbedrijven, goed voor een jaarlijkse omzet van 2,7 miljard euro of ongeveer 10% van de totale export. Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia, roept dan ook op om die groeiende export te blijven ondersteunen: “We willen vlot blijven zakendoen met de Britten. Een No Deal scenario zou dat een pak moeilijker maken met extra grenscontroles, douaneheffingen, formaliteiten en regels die de invoer van voedingsproducten beperken. Laten we dus alles op alles zetten om een No Deal te vermijden en een eventueel uitstel van de Britten te aanvaarden. In eigen land moeten we intussen dringend werk maken van extra aanwervingen bij het FAVV en de douane, zoals voorzien in het Brexit noodplan van de regering. We juichen alvast het initiatief dat minister De Croo deze ochtend nam om bedrijven onder meer zelf hun EORI-nummer (“douanenummer”) door te sturen, een Brexit-hulplijn te installeren en voor bedrijven een douane-checklist op te stellen.”
3.000 jobs staan op het spel
De Belgische voedingsindustrie kende de voorbije jaren een aanzienlijke groei, vooral dankzij een succesvolle export. Die groei zorgde voor meer investeringen en jobs in ons land. Er staat dus heel wat op het spel bij een No Deal Brexit. Volgens een studie van de KU Leuven zou de voedingsindustrie de zwaarst getroffen sector zijn met een mogelijk jobverlies van meer dan 3.000 jobs. Producenten van diepvriesaardappelproducten en diepvriesgroenten zijn goed voor respectievelijk 580 en 188 miljoen euro export naar het Verenigd Koninkrijk. Vooral voor producten met een korte houdbaarheidsdata zijn de mogelijk lange wachtrijen aan de grenzen een groot probleem. Bijkomend probleem is dat niet alle havens in onze regio in staat zijn om de vereiste phyto-sanitaire controles uit te voeren.
Bedrijven voorbereiden
Fevia roept bedrijven op om zich maximaal voor te bereiden op een worstcasescenario waarbij het logistiek een stuk moeilijker en financieel een stuk minder interessant kan worden om Belgische kwaliteitsproducten naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. In nauw overleg met alle bevoegde instanties zal Fevia de komende weken en maanden haar leden verder ondersteunen in de voorbereidingen op de verschillende scenario’s die nog steeds mogelijk zijn.
|