Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 17 jan 2019 17:11 

Europa heeft strengste systeem voor goedkeuring gewasbeschermingsmiddelen


De voorbije dagen was er in de media veel aandacht voor “Europa”. Niet alleen in verband met de Brexit, maar ook omtrent de plenaire stemming in het Europese parlement over het eindrapport van het “PEST”- comité. Niet van “Pesten” maar wel de afkorting van het “Speciaal Comité voor de toelatingsprocedure van de Unie voor pesticiden (PEST)”. Het Europees Parlement besloot in februari 2018 om dit Comité op te richten.

Aanleiding te over. Na de controversiële en sterk gemediatiseerde goedkeuring van glyfosaat bleven de discussies aanslepen tussen enerzijds een agentschap van de wereldgezondheidsorganisatie en anderzijds diverse toelatingsagentschappen in de wereld. Daarnaast leidde een proces in de VS en de vrijgave van een deel interne mails tot de zogenaamde “Monsanto papers”. Aangevuld met “IARC-gate” ondermijnde dit verder het vertrouwen van de burger in de overheid en haar instellingen. Kortom een dossier dat helemaal past in de huidige tijdgeest.
Als industrie hebben wij ons geëngageerd om ons positief in te zetten voor het proces van het PEST-comité. We hebben heel duidelijk de kritiek op ons gehoord en als industrie zullen we nadenken over hoe we deze zorgen verder kunnen aanpakken. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid – beleidsmakers, experten, NGO's en de agro-voedingsindustrie - om het vertrouwen van de Europese burgers in het voedsel dat zij eten te versterken en niet te ondermijnen. Transparantie kan helpen om dit vertrouwen te bevorderen, maar alleen in een omgeving die daar correct mee omgaat. Phytofar erkent de moeilijke evenwichtsoefening van de co-rapporteurs over een dergelijke controversiële kwestie.

Peter Jaeken: “Er zijn duidelijk elementen in het verslag waar we het uiteindelijk niet mee eens zijn, maar over het geheel genomen lijkt er één ding waar iedereen het wel over eens kan zijn: Europa heeft het strengste systeem ter wereld als het gaat om de goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen. Er bestaat eveneens brede overeenstemming over het feit dat het huidige systeem beter kan - dat is een opvatting die onze industrie volledig onderschrijft”.

Met de conclusie van de commissie en de goedkeuring van het eindverslag slaan we een nieuwe bladzijde om in het debat over gewasbescherming in Europa. De kern van een aantal vragen die de commissie heeft gesteld, is de noodzaak om een antwoord te geven op de vraag welk model van voedselproductie we in Europa willen zien. Dit is een vraag die ook door de wetenschappelijke adviseurs van de Commissie aan de orde is gesteld. Phytofar moedigt het volgende Parlement en de volgende Commissie aan om van het beantwoorden van deze vraag een prioriteit te maken, zodat we verder kunnen gaan dan het gepolariseerde debat van vandaag. Onze industrie is bereid om hierin haar rol te spelen.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer