De voorraden zijn omzichtig in de handel gebracht, zonder het marktevenwicht en het herstel van de zuivelsector in gevaar te brengen na de crisis van 2015-2016.
De Europese Commissie kocht tussen 2015 en 2017 in totaal 380 000 ton mageremelkpoeder (MMP) aan via openbare interventie, met als doel de markt te stabiliseren en inkomensondersteuning te bieden aan landbouwers. Eind 2016 begon de Commissie een proces om de producten via maandelijkse en later tweemaandelijkse openbare inschrijvingen geleidelijk weer op de markt te brengen.
Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan: "Bij de meest recente inschrijving hebben we de vruchten geplukt van de omzichtige wijze waarop de Commissie de voorraden mageremelkpoeder heeft beheerd: 99 % daarvan is met succes opnieuw in de handel gebracht. Steeds was het mijn doel om openbare interventie te gebruiken als maatregel om het inkomen van landbouwers te beschermen en in die zin hebben wij de laatste drie jaar weerstand geboden aan oproepen om de voorraden op bepaalde manieren weg te werken of eenvoudigweg te vernietigen. We zouden het huidige resultaat niet kunnen hebben bereikt als we voor die opties hadden gekozen. In plaats daarvan heeft onze prudentiële aanpak niet alleen de inkomens van Europese melkveehouders, maar ook de belangen van de Europese belastingbetaler veiliggesteld. Openbare interventie voor MMP is een doeltreffend instrument gebleken, vooral wanneer het op verantwoordelijke en effectieve wijze wordt gebruikt. De recente reeks inschrijvingen levert duidelijk bewijs van de inspanningen van de Commissie om Europese landbouwers te ondersteunen wanneer de omstandigheden dat vereisen. Ook toont dit aan dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid een doeltreffend vangnet kan bieden in het geval er marktverstoringen plaatsvinden zoals in 2014-2016."
Na twee jaren van inschrijvingen zijn de opslagplaatsen geleegd en de prijzen voor melk gestegen, van 26 eurocent/kg in de zomer van 2016 tot 36 eurocent/kg nu.
Het inschrijvingsproces wordt op volledig transparante wijze online gedocumenteerd op de portaalsite van het melkmarktobservatorium. Dankzij de verkoop van vandaag van 18 514 ton, blijft nog maar 1 % van de oorspronkelijke totale voorraden MMP meer over, d.w.z. 4 000 ton van de oorspronkelijke 380 000 ton. Van de veertien lidstaten die namens de Commissie MMP in opslag hadden, hebben nu nog slechts vier van hen beperkte hoeveelheden in voorraad.
De volgende inschrijving vindt plaats op 7 februari.
Meer informatie
Factsheet over het beheer van de EU-zuivelmarkt 2014-2019
Melkmarktobservatorium
Overzicht van voorraden en inschrijvingen