Een brede weersverzekering zal het huidige Rampenfonds vervangen. Het nieuws dat het Rampenfonds zou verdwijnen vanaf 1 januari 2020 verontrust heel wat landbouwers. Hilde Vautmans begrijpt de bezorgdheid en pleit ervoor om voldoende duidelijkheid te creëren naar onze boeren toe over de kosten en baten van zo’n brede weersverzekering.
Europees Parlementslid en Truiens schepen van landbouw en fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) reageert: “Ik begrijp de bezorgdheid van onze boeren als ze horen dat het Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds vanaf volgend jaar zullen verdwijnen. De twee fondsen zorgden voor een houvast bij de boeren indien ze getroffen werden door natuurrampen zoals de droogte van afgelopen zomer. Het probleem is dat zulke extreme weerfenomenen in de toekomst vaker zullen voorkomen en op die manier geen uitzonderlijk fenomenen meer zijn, maar een structureel probleem worden.”
In plaats van een Landbouwrampenfonds wordt al lange tijd gezocht naar een volwaardig alternatief systeem zoals een brede weersverzekering, dat bijvoorbeeld in Nederland gebruikt wordt. In het voorstel dat nu op tafel ligt, voorziet de Vlaamse regering financiële steun voor landbouwers die vanaf 2020 een erkende brede weersverzekering afsluiten. “Het is Europa’s verdienste dat landbouwers die een brede weersverzekering afsluiten gedurende een bepaalde termijn gesubsidieerd worden door Vlaanderen: Europa bepaalt namelijk dat overheden mogen tussenkomen en een deel van de verzekeringspremie, met een maximum van 65%, kan terugbetalen.”, aldus Vautmans.
“In het voorstel staat dat de Vlaamse regering de erkenningsvoorwaarden, de steunintensiteit, de subsidiëringsvoorwaarden en de aanvraagvoorwaarden van die financiële ondersteuning bepaalt. Het is echter niet duidelijk hoeveel zo een brede weersverzekering nog precies zal kosten voor onze boeren en wat een eventuele vergoeding zou zijn in geval van een potentiële ramp, gedekt door de weersverzekering. Daarom is het belangrijk dat hierover duidelijkheid gecreëerd wordt naar onze boeren toe. Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende maatregelen worden voorzien om de sector voldoende op te vangen bij toekomstige schade en verliezen als gevolg van natuurrampen. Het stemt me dan ook tevreden dat er een overgangsregeling tot 2024 wordt voorzien waarbij schade nog voor een deel wordt vergoed.”, concludeert Hilde Vautmans.