Europese landbouwministers stemmen over gezonde voeding
De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel rond gezonde voeding op school: ‘Moet op alle Europese scholen melk gratis worden aangeboden?’ De leerlingen zijn ook Europees parlementslid voor één dag en maken de Europese begroting op.
Waar komt de melk vandaag?
Samen met de gids van de Hooibeekhoeve trekken de kinderen ook de melkveestal in. Ze maken zien er hoe de koeien gemolken worden door een melkrobot, ze leren wie de melk ophaalt en hoe die later verwerkt wordt, ….
“Hoewel we het belangrijk vinden, weten we vaak niet waar onze gezonde voeding vandaan komt. In onze melkveestal vertellen onze gidsen vertellen op kindermaat waar onze melk vandaan komt en hoe deze geproduceerd wordt. Want bij die productie gaat veel aandacht naar gezondheid en voedselkwaliteit. Dankzij ons landbouwonderzoek en onze landbouwers mogen alle melkdrinkers gerust zijn”, aldus gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.
|
Europa Direct
Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “De Europese Unie is niet meer weg te denken uit de actualiteit, zeker niet met de Brexit en de Europese verkiezingen op komst. Uiteraard stellen de leerlingen daarover ook vragen op school. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa later voor hen geen ver-van-mijn-bed-show,” verduidelijkt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.
Dit schooljaar volgen er ook nog Europaweken in het Vrijbroekpark in Mechelen en in het FOMU, het Havenhuis en het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.
Dat het programma aanslaat, bewijst het succes. Ieder schooljaar zijn alle beschikbare plaatsen binnen de kortste tijd bezet. Daarom maakte Europa Direct onlangs een praktische handleiding voor leerkrachten (‘Europa, hoe leg ik dat uit?’), waarmee ze zelf in hun klas aan de slag kunnen. De papieren versie is af te halen in het provinciehuis in Antwerpen, bij DocAtlas in Turnhout, in het Vrijbroekpark in Mechelen en tijdelijk in de steden en gemeenten waar Pop Up Europa langskomt. Je kan een gratis exemplaar samen met ander lesmateriaal over Europa aanvragen via de website van de provincie Antwerpen, waar je ook een digitale versie kunt downloaden.
|