Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 apr 2019 22:51 

“Beslissing om bosgebieden in Wallonië opnieuw open te stellen is onbegrijpelijk”


Waals minister René Collin heeft vandaag een ministerieel besluit ondertekend waarbij een gedeelte van de bosgebieden die gelegen zijn binnen de afgebakende zone in de provincie Luxemburg vanaf 6 april terug worden opengesteld voor toeristen.

In deze bosgebieden werd eerder het virus van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen vastgesteld.  Minister Collin liet dit vanavond formeel weten aan Vlaams minister Koen Van den Heuvel. “Dit is onbegrijpelijk. De flankerende maatregelen,  zoals het informeren van toeristen over het verbod om van de wandelpaden af te wijken en meer controles op de naleving hiervan, zijn geen garantie dat het virus niet verder verspreid zal worden”, reageert Koen Van den Heuvel.
 
In september 2018 werden in de Gaumestreek, het uiterste zuiden van de provincie Luxemburg, wilde everzwijnen aangetroffen die besmet waren met varkenspest. Voor de mens is deze virusziekte totaal onschadelijk, maar het kan via dragers overgaan naar gewone varkens. Om verdere besmetting in te dijken werden zones afgebakend waar geen wandelaars, fietsers, jagers of houthakkers zijn toegelaten. 
 
Omwille de start van het toeristisch seizoen dit weekend, heeft Minister Collin beslist om de bosgebieden waar recent geen besmette dieren meer werden aangetroffen, terug open te stellen. Wandelaars en mountainebikers krijgen de raad voldoende voorzorgen te nemen zoals het ontsmetten van kledij en materieel indien ze een verdacht dier gezien hebben. Anderzijds wijst minister Collin tegelijk op het feit dat de aanwezigheid van de Afrikaanse varkenspest een zeer ernstige crisissituatie is die een kordate aanpak vraagt.
 
Minister Van den Heuvel drong vanochtend nog aan bij zijn Waalse collega om de varkenssector niet aan nog meer risico’s bloot te stellen. Hij pleitte om het heropenen van de bosgebieden uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over het advies van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV. De minister zal de situatie nauwgezet verder opvolgen en bijkomende maatregelen eisen indien nodig.
 
Koen Van den Heuvel: “Ik vind het onbegrijpelijk en onverantwoord dat men zulke risico’s neemt wetende dat het virus zich vandaag nog steeds verder verspreidt in de Waalse bosgebieden. Onze varkenshouders leiden vandaag reeds enorme verliezen. Als het virus zou overslaan naar wilde everzwijnen in Vlaanderen, dan zijn de gevolgen voor de varkenssector niet te overzien. Het valt niet uit te sluiten dat het opnieuw openstellen van bepaalde bosgebieden in Wallonië voor een verdere verspreiding van het virus zal zorgen. Ik betreur deze beslissing ten zeerste en zal mij op basis van het nieuwe advies van het Wetenschappelijk comité van het FAVV, beraden over verdere stappen.”



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's van PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Steun aan landbouwbedrijven met blauwtongLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer