Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 apr 2019 08:02 

Bibberen voor de fruitboeren: aub niet weer een rampjaar


Het zijn bange tijden voor de Limburgse fruitboeren. Al sinds donderdag is er nachtvorst, met zelfs temperaturen tot min zeven. Terwijl zo goed als alle bomen in bloei staan, is dat een perfect recept voor bevroren bloesems en dus een mislukte oogst. En dat nog voordat er een stuk fruit aan een tak heeft kunnen hangen.

Vanaf maandag wordt het opnieuw warmer ’s nachts en zou het grootste leed geleden zijn. Het is voorlopig echter niet duidelijk hoe groot de schade is.
 
Volgens de Limburgse weerman Ruben Weytjens vroor het in de nacht van vrijdag op zaterdag tot min zeven. “Op grassprietjeshoogte en afhankelijk van de ondergrond”, voegde hij eraan toe. Dat is niet onbelangrijk, want als het op het gras vriest, betekent dat dat de bloesems van de Haspengouwse fruitbomen zo goed als zeker ook in de vrieskou hebben gehangen.
 
Of er veel schade is bij de fruittelers, was zaterdag nog niet duidelijk. Ze hadden allemaal hun voorzorgen genomen nadat ook het proefcentrum Fruit hen al had gewaarschuwd. “We raden telers aan om hun fruitgaarden te beschermen.” Dat advies stuurde onderzoeker van het proefcentrum Fruit Serge Remy een paar dagen geleden de wereld in. “De fruitboeren moeten hun gewassen goed beschermen, want in deze periode zijn ze bijzonder vorstgevoelig.”
 
Remy gaf ook meteen een aantal maatregelen mee, voor zover de telers daar nog niet zelf van op de hoogte waren. “Het meest effectief is het beregenen van de bloesems. Zo wordt bij vorst een ijslaagje errond gevormd dat als een isolatiedeken werkt en de jonge vrucht beschermt.” Het probleem in Haspengouw is dat niet alle fruitboeren genoeg water hebben in de buurt van hun boomgaarden om ’s nachts constant te vernevelen.
 
De meeste telers in Haspengouw zijn aangewezen op heteluchtkanonnen of vuurpotten. “Daarnaast moeten ze het gras kort maaien en de bodem onder de boompjes onkruidvrij houden. Zo kan de grond overdag volop warmte opnemen”, aldus Remy.
 
“Nog een rampjaar kan sector niet aan”
 
De Truiense teler Theo Billen zag twee jaar geleden een groot deel van zijn oogst mislukken door nachtvorst in april en plaatste al sinds dinsdag vuurpotten in zijn boomgaarden. “Nog zo’n rampjaar kan onze sector niet aan. Na de Russische boycot van 2014, de hagel van 2016, de vorstschade van 2017 en de droogte van 2018 snakken we naar een normaal seizoen.”
 
De kans is niet groot dat dat er nog van zal komen, denkt weerman Weytjens. “Door het opwarmende klimaat begint het bloesem­seizoen alsmaar vroeger en neemt het risico voor de fruitboeren toe omdat de kans op nachtvorst in april, in volle bloeitijd, blijft bestaan.”
 
Volgens de weerman is het gevaar op bevroren bloesems wel zo goed als geweken, mede dankzij de wind. “De temperatuur kan in de nacht van zaterdag op zondag nog naar minima rond min één of min twee graden zakken, maar doordat de wind matig waait, wordt erger voorkomen. Dan mengt de koude onderste luchtlaag immers wat met de warmere erboven.”



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer