|
24 apr 2019 |
12:12 |
|
Rundveesector erkend als sector in crisis
De problemen in de vleessector hebben verschillende oorzaken. De consumptie van vlees is de afgelopen vijf jaar met zo’n 25 procent gedaald.
|
De productiekosten nemen toe door de stijgende prijzen van veevoeder en de hoeveelheden voeder die na de droogte van 2018 moesten worden aangekocht. Daar komt nog bij dat het verschil tussen de prijs die de veehouder ontvangt en de consumptieprijs steeds groter wordt. Tegelijk werden er wel al meerdere nieuwe exportmarkten geopend, zoals Hongkong en Vietnam, maar dat is voorlopig niet voldoende om de situatie te keren. Tot slot betekende de recente terugkeer van blauwtong, een virusbesmetting bij herkauwers, een extra klap voor de sector, ook al is die ziekte niet gevaarlijk voor de mens.
“De rundvleessector kampt al enkele jaren met structurele problemen”, zegt landbouwminister Ducarme. “Onze landbouwers bevinden zich momenteel in een crisissituatie die dringend maatregelen vereist. Daarom heb ik besloten om deze sector te erkennen als sector in crisis. Deze maatregel zal onze producenten van zuurstof voorzien en vormt een aanvulling op andere steunmaatregelen. Ik denk in het bijzonder aan het recente horecacharter, waarbij onze restauranthouders zich ertoe verbonden hebben om Belgisch rundvlees meer te promoten!”
|
|
|
|