Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 mei 2019 14:32 

Proefcentrum Sierteelt kan nog meer inzetten op adviezen rond duurzaamheid bij siertelers


Inzetten op duurzaamheid, het zit in alle sectoren. Ook bij de Vlaamse siertelers wordt sterk op duurzaamheid ingezet. Om hun telers nog beter te kunnen adviseren, maakt minister Koen Van den Heuvel 128.000 euro vrij.

Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) is het praktijkcentrum voor sierteelt en groenvoorziening in Vlaanderen. Als laagdrempelig kenniscentrum steunt ze de sierteler en groenvoorziener in hun toekomstgerichte en duurzame bedrijfsvoering en vertaalt ze onderzoek en kennis naar bruikbare oplossingen. Hierbij wordt projectmatig gewerkt, maar de horizontale thema’s komen steeds terug (gewasbescherming, energie, rentabiliteit, …). Om al deze initiatieven rond duurzaamheid te bundelen en de kennis zo te behouden en zelfs te verhogen, worden in 2019 allerlei acties gepland. Deze ideeën komen ook voort uit de rondetafel rond “verduurzaming in de sierteeltsector” die in april 2018 werd georganiseerd. 
 
In het jaarprogramma 2019 van PCS staat begeleiding en advisering rond duurzaamheid en verduurzaming dan ook centraal. Er wordt ingezet op de ecologische en economische aspecten van duurzaamheid, waarbij per bedrijf zowel een basispakket wordt aangeboden als een specifiek stappenplan voor het bedrijf: 
•    Adviesdienst ecologische aspecten: 
De adviseurs bekijken op elk bedrijf de meest voorkomende plagen en ziekten en stellen samen met de bedrijfsleider een plan tot verduurzaming binnen een goede IPM-strategie op. Daarnaast is er overkoepeld aandacht voor meer transparantie in de gebruikte middelen en technologieën, en voor het profileren van de Vlaamse sierteelt als een duurzame en innovatieve sector; 
•    Adviesdienst markt en rentabiliteit:

Economische duurzaamheid kan er pas zijn als er goed onderbouwde bedrijfsbeslissingen worden genomen, met inzicht in de markt en de eigen kostenstructuur. Het PCS begeleidt hier de bedrijven en adviseert concrete stappen rond berekening van kostprijs, simulaties van marktevoluties, marktvraag en meerwaardecreatie. Telers zullen ook ervaringen kunnen uitwisselen en leren van elkaar. 

Koen Van den Heuvel: “Initiatieven die zo sterk inzetten op het verhogen van de duurzaamheid én die door de sector zelf op een rondetafel naar voor werden geschoven, daar kan ik als minister alleen maar mijn schouders onder zetten. Ik steun deze acties van het Proefcentrum voor Sierteelt dan ook graag met een subsidie van 128.000 euro. Zo kunnen PCS en alle sierteeltbedrijven de handen in elkaar slaan en zich engageren om de gehele sector snel te verduurzamen. Want pas als we samenwerken, werken we aan de tuinbouw van morgen.” 
 



  Nieuwsflash
 
Premiesubsidie en schadevergoeding VRFLees meer
 
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer