Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2019 09:48 

1.66 miljoen euro ter ondersteuning voor zorgboerderijen


De Vlaamse landbouwsector kent een lange traditie van zorgverstrekking aan hulpbehoevenden. Zorgvragers van alle leeftijden en achtergronden doen beroep op de opvang en begeleiding die onze boeren aanbieden op hun erf. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis, met een fysieke of mentale beperking, jongeren die tijdelijk schoolmoe zijn, kansarmen, werklozen, … elk hebben ze hun eigen reden om naar een zorgboerderij te gaan.

Door deze zorgvragers op te vangen op hun landbouwbedrijf kunnen landbouwers hen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, invullen van een zinvolle dagbesteding, bieden van een time-out, tot rust komen, …   Leven en werken op het ritme van de landbouwer en zijn gezin biedt zorgvragers rust en geborgenheid in een familiale sfeer. In de omgang met natuur en dieren kunnen zorgvragers op hun eigen ritme genieten van de omgeving. 
 
De vraag naar opvang in zorgboerderijen blijft stijgen en bevestigt dat deze unieke vorm van zorgverlening een succesformule is. Door zorgvragers op te vangen vervullen landbouwers een belangrijke maatschappelijke rol.  Zorgactiviteiten op een landbouwbedrijf zijn zowel voor de zorgvrager als de landbouwer en zijn gezin heel verrijkend. 
 
Sinds 2005 zijn we gegroeid van een 50-tal actieve zorgboerderijen naar 428 in 2018. Verwacht wordt dat deze stijgende lijn zich verder zet in 2019. Omdat deze belangrijk traditie niet verloren mag gaan, trekt Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel jaarlijks 1,66 miljoen euro uit om de landbouwers die zorg verstrekken te vergoeden. 
 
Koen Van den Heuvel: “Via deze ondersteuning kunnen landbouwers beroep doen op een  vergoeding van 40 euro per dag voor het opnemen van de zorgfunctie binnen het landbouwbedrijf.  Daarbij wordt een deel van de inkomstenderving van de landbouwer gecompenseerd, gezien het opvangen van een zorgvrager heel wat aandacht en begeleiding vergt wat onvermijdelijk ten koste van een aantal andere taken. Daarnaast stimuleert deze regeling de landbouwers om de activiteiten op hun bedrijf te diversifiëren.”
 
De minister bezocht vandaag ‘Bella en Rosita’ te Edegem, een zorgboerderij die bovendien ook deelneemt aan de Week van de Korte Keten die vandaag werd afgesloten. Vanaf 4 tot en met zondag 12 mei vestigden de Vlaamse provincies, samen met de Vlaamse overheid, VLAM, en het Steunpunt Korte Keten de aandacht op de troeven van de korte keten met de tweede editie van ‘de Week van de Korte Keten’. Het was de tweede keer dat deze week over heel Vlaanderen wordt georganiseerd. 
De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. De consument krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval.
 



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer