Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 15 mei 2019 07:50 

Frauderend bedrijf mag geen pootgoed meer telen


De NAK gaat de veldkeuringen bij de pootgoedteler die fraudeerde dit seizoen onder verscherpt toezicht afwerken.

Daarna worden ze voor tenminste drie jaar opgeschort, wat betekent dat het bedrijf in kwestie geen pootgoedaardappelen meer kan telen. Tot deze strenge sanctie is besloten omdat het bedrijf al minstens drie jaar op rij niet gecertificeerd pootgoed afleverde, onder meer aan Belgische aardappeltelers die daar nu de dupe van zijn. Hun aardappelpercelen worden onder toezicht van het Voedselagentschap vernietigd. Het handelsbedrijf dat bij de pootgoedfraude betrokken is, zou ook gangbaar witloof verkocht hebben als biologisch. Eind vorig jaar verloor Zeeland Trade zijn bio-certificaat.
 
Bij de grootste pootgoedteler van Nederland hebben keuringsdienst NAK en Breeders Trust, dat de belangen verdedigt van veredelingsbedrijven, dit voorjaar fraude ontdekt. Met de hulp van een handelaar verkocht het pootgoedbedrijf niet gecertificeerde pootaardappelen aan Belgische afnemers. Tijdens het transport werd het pootgoed van het ras Fontane voorzien van nagemaakte NAK-certificaten. Het Voedselagentschap spoort op waar dat in België is terechtgekomen. Het grootste deel, namelijk 225 ton, was op het moment van hun onderzoek reeds geplant. De betrokken percelen aardappelen van acht verschillende telers moeten uit voorzorg doodgespoten of meteen gerooid worden. Op nog eens 45 ton is voor het planten beslag gelegd bij een groothandelaar en één aardappelteler.
 
Toen de fraude bekend raakte, schreven we dat de Nederlandse keuringsdienst er zwaar aan tilt. Dat blijkt nu ook uit de sanctie want na dit seizoen worden alle keuringswerkzaamheden bij de betrokken teler voor tenminste drie jaar opgeschort. Zonder veldkeuringen door NAK kan het bedrijf geen pootgoed telen. Het pootgoed dat nu te velde groeit, mag hij nog oogsten maar niet stockeren. Dat moet elders gebeuren zodat het NAK toezicht kan houden op het verdere proces zonder dat het betreffende pootgoedbedrijf daarbij betrokken is.
 
Het pootgoed is bestemd voor de coöperatie Agrico waar de teler bij aangesloten is. Hij krijgt van hen in de toekomst geen aardappelen meer voor vermeerdering. Zelfs al herneemt hij de teelt van pootgoed na zijn schorsing, dan nog is de vraag wie met de fraudeur in zee zal willen. Bij Agrico hoeft hij niet meer aan te kloppen. Handelshuis HZPC zette hem voordien al aan de deur door een gebrek aan vertrouwen. Met 350 hectare pootgoed gaat het om een buitengewoon grote vermeerderaar van aardappelen. In Nederland werd vorig jaar bijna 44.000 hectare pootgoed geteeld. De landbouwtelling maakt gewag van 2.440 pootgoedtelers zodat het gemiddelde pootgoedareaal op bedrijfsniveau kleiner is dan 20 ha.
 
Het pootgoedbedrijf handelde niet alleen, maar kreeg hulp van een handelaar uit Vogelwaarde. Zeeland Trade bracht de vervalste NAK-certificaten aan op de aardappelen. Dat bedrijf wordt nu ook genoemd in een zaak van fraude met witloof waarop onterecht het biolabel zou gekleefd zijn. Vakblad Boerderij kreeg lucht van de intrekking van het bio-certificaat van Zeeland Trade door keuringsorganisatie Skal in november vorig jaar. Het bedrijf kon onvoldoende aantonen dat het als bio-witloof verkochte witloof effectief biologisch was. Na maandenlang onderzoek vermoedde Skal het tegendeel afgaand op de productiecapaciteit.



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer