Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mei 2019 21:14 

Week van de Bij opent met groot bijenfeest zondag 2 juni in Gent


Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/). De opening vindt dit jaar plaats op zondag 2 juni aan het Sint-Pietersplein in Gent. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone en meter Britt Van Marsenille strijden om de mooiste bijentuin. Op het openingsfeest wordt bekendgemaakt of Damme of Beveren met de eer gaat lopen.

De bij in nood

Het nieuwe, onlangs verschenen rapport van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor wetenschap en beleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) stelt dat de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en ecosystemen én de vele fundamentele bijdragen die de natuur ons biedt, snel afnemen, maar dat het nog steeds mogelijk is om een duurzame toekomst voor de mens en onze planeet te waarborgen. Eén van de diersoorten die het moeilijk heeft, is de bij. Oorzaken van bijensterfte zijn het gebruik van pesticiden, de afname van een kwalitatieve en kwantitatieve leefomgeving en parasieten zoals de Varroamijt. Er is dus actie op het terrein nodig om het tij te keren. Week van de Bij neemt het sinds 2014 op voor wilde bijen, hommels en honingbijen en wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Want bijen zijn uiterst belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten.

Samen bijen helpen in de stad

Het thema van Week van de Bij 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving. Meester-chocolatier Dominique Persoone en radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille zijn peter en meter van Week van de Bij. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bloementuin van Vlaanderen aan te leggen. Ze kregen daarvoor de hulp en steun van het gemeentebestuur van Beveren (Britt) en van Damme (Dominique).

Zondag 2 juni: Opening Week van de Bij

Tussen 10u en 12u is er een gesloten academisch gedeelte met aandacht voor bijenacties in Nederland en Vlaanderen, de verduurzaming van de sierteeltsector en de voorstelling van de bijentuin in Beveren en in Damme, met om 12u de bekendmaking van de winnaar. Zowel Britt Van Marsenille als Dominique Persoone zullen daarbij aanwezig zijn. Journalisten zijn welkom. Hieronder vindt u het volledige programma van de voormiddag. Locatie: De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent.

Tussen 13u en 17u Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de stad Gent aan en rond De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Iedereen welkom tussen 13u en 17u. Je kan proeven van honinglekkernijen, stuifmeel en bijen onderzoeken onder de microscoop, stof bedrukken met bloemen, de stuifmeelrace spelen, kijken door de ogen van een bij met een Virtual Reality-bril, het Gentse bijenlied zingen enz. De kleintjes kunnen luisteren naar boeiende bijenverhalen, waskaarsjes rollen, zaadbommen draaien, insectenhuisjes knutselen enz. 

Op de website www.weekvandebij.be/ is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld de bijenkrant. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Deze actie draagt bij tot Sustainable Development Goal 2, 3, 13 en 15



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO˛Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer