Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 mei 2019 07:57 

Actiegroep van fruittelers vraagt rooipremie en vaste prijs voor peren


Ruim 150 fruittelers namen deze week in Tongeren deel aan een infovergadering over het oprichten van een actiegroep. Die wil vooral met één krachtige stem spreken in het debat rond de crisis in de perensector.

‘We willen nadenken over hoe we de huidige prijsmalaise kunnen oplossen en dergelijke crisissen in de toekomst kunnen vermijden’, zegt Nico Rosmeulen. Onlangs werd een eerste gesprek gevoerd met Koen Van den Heuvel (CD&V), uittredend minister voor Landbouw.
 
Op de vergadering in Tongeren werden alvast twee concrete voorstellen geformuleerd. Zo wil de actiegroep dat perentelers een rooipremie krijgen van de overheid, om het overaanbod acuut weg te werken. Anderzijds willen ze een prijssysteem met vaste prijzen invoeren voor het komende seizoen.
 
‘Dat nieuwe prijssysteem kan een aanvulling zijn op het bestaande systeem, dat wordt bepaald door de klok van de veiling. In een markt met bederfelijke producten is een klokprijs misschien niet meer toereikend’, zegt Dirk Coucke, gedelegeerd bestuurder van DLV, een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties die actief zijn in de agrarische sector.
 
Het nieuwe prijssysteem versterkt de onderhandelingspositie van de producent. ‘Concreet betekent dit een vaste prijs voor een seizoen, zodat de teler voor een gedeelte van zijn productie ingedekt is. De veilingklok kan ook in dat systeem haar rol van prijsindex blijven vervullen’, zegt Coucke.
 
De actiegroep roept de veilingen en de handel op om dringend mee na te denken over dergelijke nieuwe prijsmechanismen en het opzetten van een systeem van transparante marktinformatie.
 
Tony Derwael van BelExport in Borgloon steunt elke actie die de sector vooruit kan helpen. ‘De perenexport steeg jaar na jaar en de telers plantten elk jaar meer conferenceperen aan. Maar toen kwam de boycot van Rusland. Er is daarvoor geen alternatief. Persoonlijk denk ik ook niet dat prijsafspraken hier redding zullen brengen’, zegt Derwael.
 
Chris Jans, bedrijfsleider van veiling BelOrtha in Borgloon, bevestigt dat er gesprekken zijn met de directie. ‘We staan als coöperatieve organisatie niet afkerig tegenover nieuwe initiatieven. Ze moeten natuurlijk wel passen in onze bedrijfsstrategie’, zegt Jans.



  Nieuwsflash
 
INTERPOM 2024Lees meer
 
 
Attert is de rijkste gemeente en Sint-Joost-ten-Node de armste in 2022 Lees meer
 
 
Diepgronder staat niet garant voor goede bodemstructuur Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Omgeving. Begroting 2025Lees meer
 
 
Beleids- en begrotingstoelichting Landbouw en Tuinbouw Begroting 2025 Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer
 
 
Extremer weerLees meer
 
 
Opnieuw recorduitstoot CO²Lees meer
 
 
Gezond en duurzaam voedsel voor de toekomstLees meer
 
 
Statuut gemeentelijke schattingscommissies Lees meer
 
 
Impact noodweer Spanje op de Vlaamse prijsevolutie groenten en fruitLees meer
 
 
Landbouw in 2024: minder wintergewassen door hevige regen Lees meer