Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jun 2019 06:19 

Fiscus gaat extra ­controleren op beroeps­kosten


De fiscus heeft aangekondigd welke particulieren strenge controles mogen verwachten na het indienen van de aangifte.

Men hoopt daarmee het flitspaaleffect te krijgen: als burgers wéten dat er op die domeinen gecontroleerd wordt, zullen velen minder geneigd zijn om vals te spelen. Het gaat onder anderen om verhuurders, Belgen met rekeningen in het buitenland en mensen die beroepskosten indienen. Ook wie zijn aangifte niet indient, mag een extra controle verwachten.

Controle op:

 

Wie beroepskosten inbrengt

Beroepskosten zijn bijvoorbeeld zakenlunches, verwarming bij thuiswerk of specifieke kledij: niet het alledaagse hemd van de leerkracht, wel de overall van de mecanicien. “Slechts drie procent van de Belgische werknemers brengt werkelijke beroepskosten in”, aldus expert fiscaliteit Michel Maus. Dat betekent dat alle ­anderen rekenen op een forfait die ze sowieso krijgen. Wie kan bewijzen dat zijn of haar beroepskosten hoger liggen dan die op voorhand vastgelegde forfait, kan daarmee een belastingvoordeel doen. Maar zal daar dus strenger op worden gecontroleerd.

 

Wie buitenlandse rekening heeft

“Kapitaalkrachtige Belgen, maar ook mensen die een erfenisje kregen, maken dikwijls gebruik van een buitenlandse rekening”, zegt Maus. Meer dan de helft van de Belgen met een rekening in het buitenland, zou die niet aangeven. “Sinds twee jaar werkt ons land echter samen met 96 landen om bankgegevens uit te wisselen.” Landen als Nederland, Polen en Marokko, die een grote groep immigranten in ons land vertegenwoordigen, werken mee. Net als Zwitserland en Luxemburg.

 

Wie verhuurt

Wie verhuurt aan iemand die het pand als privéwoning ­gebruikt, wordt belast op het kadastraal inkomen, vaak ­lager dan de (ver)huurprijs. Wie verhuurt aan iemand die de woning ook als handelspand of kantoor gebruikt, ­betaalt belastingen op de werkelijke huurprijs. Een flink verschil. “Aangezien zo’n huurder met professionele bezigheden vaak zelf een deel van de huur aangeeft als beroepskosten en daarbij een adres vermeldt, is het relatief makkelijk te controleren welke verhuurder meer belastingen moet betalen.”

 

Wie onderhoudsgeld naar buitenland sluist

Moeilijker te controleren, ­aldus Maus. Omdat gecontroleerd moet worden of het ­onderhoudsgeld in het buitenland nodig is. “Onderhoudsgeld is zoveel als geld waaraan ­ouders, studerende kinderen, gescheiden partners,… in het buitenland behoefte hebben om te kunnen leven. Als aan de voorwaarden voldaan is, kan diegene die dat onderhoudsgeld betaalt 80 procent fiscaal aftrekken.” Iemand die jaarlijks 5.000 euro betaalt voor een studerende zoon of dochter in het buitenland, kan dus 4.000 euro recupereren. Op voorwaarde dat zijn kind er echt woont en niet werkt.

 

Wie aangifte maar niet indient

“Tot 350.000 particulieren dienen jaarlijks géén belastingaangifte in, een vrij grote groep. Onder hen ook rusthuisbewoners met dementie.” Wie ook na een herinnering door de fiscus niks van zich laat horen, mag een nazicht verwachten, en uitgeplozen rekeningen. Met wellicht een (financiële) sanctie als gevolg.



  Nieuwsflash
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer