|
27 jun 2019 |
08:47 |
|
Het Vegaplan jaarverslag
2018 was een geslaagd jaar voor Vegaplan. In hun jaarrapport wordt een mooi overzicht gegeven van hun realisaties en successen en worden de perspectieven voor 2019 belicht.
|
Sinds 2018 stelt Vegaplan een gratis elektronische teeltfiche ter beschikking van de gecertifieerde landbouwers die zij direct kunnen delen met hun afnemers. Deze teeltfiche betekent voor de landbouwers dus een handig instrument dat hen heel wat tijd kan besparen. Voor de afnemers biedt de elektronische teeltfiche dan weer een garantie op homogeniteit van het product en een efficiënter beheer van haar leveranciers.
Vegaplan in cijfers
In 2018 waren er meer dan 17.000 Vegaplan gecertificeerde bedrijven, wat overeenkomt met 57% van de landbouwers in België. De Vegaplan gecertificeerde landbouwers vertegenwoordigen echter een nog groter aandeel van de landbouw in functie van de productievolumes. Zo is 85% van het suikerbieten areaal, 84% van het aardappelareaal en 81% graanareaal Vegaplan gecertificeerd.
Verspreid over België zijn er ook meer dan 1000 Loonwerkers gecertificeerd voor de Vegaplan standaard.
In de loop van 2018 werden ongeveer 6000 audits uitgevoerd waarbij de bedrijven niet alleen op voedselveiligheid, maar ook op sociale- en milieu-eisen werden gecontroleerd. Vegaplan heeft dus een belangrijke bijdrage geleverd in een veilige en duurzame productie van primaire plantaardige producten.
Vegaplan in beweging
De teeltvrije zones op percelen gesitueerd in Vlaanderen werden in 2018 opgenomen in het lastenboek. Hiermee levert Vegaplan een bijdrage aan de bescherming van de waterkwaliteit in de Vlaamse waterlopen. Daarboven werden in Vlaanderen de nodige maatregelen voor de reductie van drift bij het spuiten van kracht. Landbouwers zijn nu verplicht van minstens 50% driftreducerende doppen op hun spuittoestellen te monteren of gebruik te maken van 50% driftreducerende technieken. Deze maatregelen zijn sinds april 2019 ook in Wallonië verplicht. Daarnaast werden ook de maatregelen om de verspreiding van knolcyperus te verhinderen beter op elkaar afgestemd.
Een laatste verwezenlijking van Vegaplan voor 2018 was het afwerken van de Vegaplan Standaard Niet-eetbare tuinbouwproducten of Vegaplan Standaard NET. De troef van de nieuwe Vegaplan Standaard NET is zijn grote reikwijdte. Zo omvat deze niet alleen de eisen die van toepassing zijn op de productie en de handel van sierplanten zoals deze door het FAVV worden bepaald, maar ook de maatregelen rond geïntegreerde gewasbescherming (IPM) en de kwaliteitseisen betreffende het vermeerderingsmateriaal onder bevoegdheid van de gewesten.
Tenslotte verwelkomde Vegaplan in 2018 de organisaties Fresh Trade Belgium (de beroepsfederatie voor bedrijven actief in de sector fruit en groenten) en AVBS (de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening) als nieuwe leden. Hiermee vergroot ze verder haar belang om een duurzame landbouwproductie in België te verzekeren.
RAPPORT
|
|
|
|