Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jul 2019 12:16 

ABS: Mercosur akkoord, het handelsakkoord te veel voor de Vlaamse en Europese landbouw


Het handelsakkoord dat de aftredende Europese Commissie vrijdag in extremis sloot met de Mercosur groep (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) is een misbaksel zonder voorgaande met verregaande gevolgen voor de Europese landbouw. De deal hypothekeert niet alleen de toekomst van miljoenen Europese landbouwers, de deal zal eveneens een nefast gevolg hebben voor de biodiversiteit en milieutoestand op het Zuid-Amerikaanse continent.

Het ABS ziet in het akkoord een laatste stuiptrekking van de aftredende Commissievoorzitter  Juncker, die koste wat kost wilde uitpakken met een afscheidscadeau voor een aantal industriële
sectoren op de kap van de eigen Europese landbouw.
De bijkomende douanerechtenvrije import van 99.000 ton rundvlees, 100.000 ton kippenvlees en  180.000 ton suiker uit de Mercosurlanden legt een onaanvaardbare bijkomende druk op de Europese  markten, waar de eigen Europese landbouwers het in die sectoren reeds zeer moeilijk hebben om de  eindjes aan elkaar te knopen. Ook vandaag blijft onze boodschap duidelijk: wij zitten niet te wachten  op de bijkomende tonnen rund- en kippenvlees bovenop de reeds jaarlijks geïmporteerde  hoeveelheden en al zeker niet zonder sluitende garanties over de traceerbaarheid en kwaliteit ervan.

We herinneren ons nog levendig de massale fraude bij de export van Braziliaans vlees naar Europa  van een paar jaar geleden.
Binnen de Mercosur besprekingen lag ook suikerimport uit Zuid-Amerika (Brazilië) op tafel. Daar  pleitten we, met steun van de ganse Europese suikerketen, voor het blijven beschouwen van suiker  als “gevoelig product”. Op die wijze kunnen de eigen suikerbiettelers en producenten nog enigszins  beschermt worden tegen de ongecontroleerde en onnodige import van rietsuiker. Ook daar slaat de  Europese Commissie nu de bal mis en wordt de Europese suikerbietsector eens te meer  geslachtofferd op het altaar van de wereldhandel.

Er is geen “level playing field”, gelijk speelveld, tussen de EU en Mercosur. Mercosur omvat landen ,  waar de hygiëne-, fytosanitaire, dierenwelzijns- en milieustandaarden en maatschappelijke waarden,  die gelden in de EU, niet gehaald worden. De Europese Commissie blijft er van uitgaan dat wij de  verdere openstelling van de Europese markten aankunnen zonder gevolgen en ze blijft blind voor de  realiteit.

Dit is echt onverantwoord beleid. Wat wij nodig hebben is een eerlijke en evenwichtige handel en  overeenkomsten die geen overschotten op onze markten in de hand werken. Europese boeren  mogen niet als pasmunt ingezet worden wanneer de EU onderhandelt over  vrijhandelsovereenkomsten waar auto’s, diensten en chemicaliën primeren.

Wij kunnen ons geen extra inkomensverliezen veroorloven als gevolg van een handelsovereenkomst  die nog meer druk legt op de EU-suiker-, rund- en kippenvleesmarkten. Het feit dat de Europese  Commissie voor haar landbouwers financiële steun voorziet die kan oplopen tot 1 miljard euro als de  markt verstoord wordt is voor het ABS een doekje voor het bloeden. Iedereen weet dat deze deal  marktverstorend zal werken. Geen deal zal de EU minder kosten!

Bovendien zal er een nog grotere graad van ontbossing zijn in deze landen, ten koste van het milieu  en klimaat, terwijl de Europese boeren zich steeds meer beperkt zien in hun mogelijkheden omwille  van de klimaatdiscussie en andere beperkingen op het vlak van het gebruik van grondstoffen,  uitstoot van methaan en CO₂.

De Braziliaanse minister van landbouw kondigde onlangs nog de toelating aan van ruim 180  gewasbeschermingsmiddelen, terwijl hier het middelenpakket steeds kleiner wordt.

Wij roepen de andere betrokken partijen op om het been stijf te houden en het akkoord dat de  Europese Commissie sloot niet te valideren. De nationale parlementen moeten zich immers ook  nog uitspreken over deze deal. Het ABS roept alle partijen op om oor te hebben voor de  verzuchtingen vanop het terrein.



  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer