|
03 jul 2019 |
11:29 |
|
Warmer klimaat goed voor kersenteelt
De kersenteelt in Haspengouw floreert als nooit tevoren, bovendien is de vraag naar Belgische kersen groot door het te hete weer in Zuid-Europa. Het areaal kersenplantages bedraagt nu zo’n 1.000 hectare, een stijging sinds 2007 van maar liefst 400 hectare, waarvan 800 hectare in Haspengouw.
|
“De kersen in Spanje en Frankrijk koken op de bomen”, zegt Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling. “Bovendien is onze productie door de toenemende professionalisering exponentieel toegenomen. De jongste jaren is er enorm geïnvesteerd in de sector. Eerst was er de omschakeling naar de laagstamkersenteelt. Dat heeft tijd nodig gehad, maar rendeert nu volop en zorgt voor een continue bevoorrading van de winkels.” Lowette: “Vroeger werden tot 5 miljoen kilogram kersen geïmporteerd vanuit Turkije omdat er perioden waren dat we zelf onvoldoende aanbod hadden. Nu kunnen we de consument permanent laten genieten van een gevarieerd aanbod. De vijf soorten kersen komen elk op hun moment tot rijpheid en bestrijken mooi de periode van zo’n zes weken.” Er zijn nu 500 kersentelers die tijdens deze zes intense weken van de kers ongeveer 5.000 mensen tewerkstellen.
Het veranderende klimaat speelt een grote rol in het succesverhaal van de kers: “In het Oostblok was er de voorbije maanden zware schade door de intense nachtvorst. Daardoor swingen de industrieprijzen ginder de pan uit. En in de Zuid-Europese landen zoals Spanje zijn de kersen op de bomen aan het koken bij een temperatuur van 45° Celsius. Bij ons was het even spannend met de lentenachtvorst, maar daar zijn we uiteindelijk goed doorgekomen. Nóg 10 dagen dit weer, en we breken alle records”, besluit Lowette. De helft van de oogst blijft in ons land, de andere helft is voor de export naar landen zoals Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Letland, Litouwen, Engeland, Duitsland en Nederland.
Een andere belangrijke pijler bij de BFV is de kwaliteitscontrole. Karel Belmans is trots op de nieuwste technologie die gebruikt wordt bij het productieproces. De kersen worden met de hand geplukt en bij aankomst al een eerste keer gekeurd. Vanaf dan wordt alles strak geregisseerd. Belmans: “De bakken met kersen krijgen eerst een frisse douche en gaan dan in het hydrokoelingsysteem van het bedrijf, op 3 graden Celsius. Ze blijven in een gesloten circuit zodat ze volledig gekoeld in de winkelrekken verschijnen. Een cruciale rol inzake kwaliteit is weggelegd voor de ‘Unitec’. Deze computer met camera registreert elke kers individueel en maakt verschillende foto’s om vervolgens de kwaliteit én de diameter ervan te beoordelen. Zo komt alleen de beste kwaliteit terecht in de verkoop, verpakt in halve kilo’s en volgens grootte, van 26+ tot meer dan 30+”, vertelt Belmans.
Ook op het veld zelf zitten de fruitboeren niet stil. Omdat kersen gevoelig zijn aan regen en hagel, investeren de telers in overkappingen. Wie door Haspengouw fietst, merkt de toename van de overdekte plantages. Ook hier komt veel geld en techniek aan te pas. Per hectare kost zo’n overkapping al gauw 75.000 euro. Maar het levert wel veel kersen en een hoge kwaliteit op.
Nu het seizoen van de kers een hoogtepunt bereikt, wordt dat in Limburg uitgebreid gevierd. Zo organiseert deze krant zondag in Bokrijk de ‘Dag van de Kers’ waarbij er 500 kilo kersen aan de bezoekers worden uitgedeeld. En in de dreef van het kasteel van Rijkel in Borgloon viert het Fruitstreekmuseum de 25ste editie van die hoogdag voor de kers. Vrijwilligers komen er kersentaarten bakken en er zullen allerlei streekproducten met kersen te proeven zijn.
|
|
|
|