Help, het is weer werpweek!
Jeroen Degroote (UGent) bracht tijdens de tweede editie van Veetournee een gesmaakte sessie gewijd aan kraamstalmanagement. Dat de werpweek soms tot kopzorgen leidt is begrijpelijk. Gemiddelde worpgetallen blijven stijgen. Individuele worpen tot zelfs 30 levend geboren biggen komen af en toe op Vlaamse bedrijven voor. Niet vreemd dus dat overtallige biggen in steeds hogere mate als een probleem ervaren worden.
Jeroen ging dieper in op twee van de mogelijke maatregelen om als varkenshouder om te gaan met overtallige biggen. Lees hier meer over het thema Kraamstalmanagement.
Pocketvergisting: meerwaarde voor de veehouderij
Pocketvergisting biedt voor de landbouwsector heel wat kansen. Het speelt in op actuele thema’s als klimaatverandering en productie van groene energie en kan een meerwaarde betekenen voor landbouw en maatschappij. De technologie is echter nog vrij nieuw, en een goede werking vraagt voldoende kennis en regelmatige opvolging. Er zijn gelukkig heel wat begeleidingsmogelijkheden via de praktijkcentra en ook landbouwers groeperen zich om van elkaar te leren. Daarnaast doet ook de (Vlaamse) overheid een duit in het zakje en ondersteunt ze nieuwe projecten financieel.
Sander Vandendriessche (Inagro) lichtte het thema toe en ging dieper in op de voor- en nadelen van pocketvergisting en gaf heel wat praktische tips voor een vlotte vergisting. Lees het tweede artikel Pocketvergisting: meerwaarde voor de veehouderij? op onze website.
Tijdens de Veetournee kwamen in totaal negen actuele uitdagingen aan bod. De komende weken en maanden zullen hierover regelmatig artikels in de vakpers verschijnen.