Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jul 2019 11:25 

Melkveebedrijf wil 5,2 miljoen liter melk per jaar produceren


De familie Didden in Diepenbeek heeft grootse uitbreidingsplannen met haar melkveebedrijf. Met 650 koeien zou het meteen een van de grootste van Limburg worden. Goed voor 5,2 miljoen melk per jaar, acht keer de productie van een gemiddeld Vlaams melkveebedrijf.

Vandaag heeft de familie Didden een 130-tal koeien. Maar als het van hen afhangt, wordt dat aantal weldra vervijfvoudigd. In eerste instantie willen ze dertien van de zeventien bestaande stallen en loodsen slopen. Daarna zal er volgens de plannen een nieuw melkveebedrijf opgericht worden. Het totale plangebied bedraagt 160.000 m², waarvan de infrastructuur zoals stallen, loodsen en opritten 25.381 m² innemen.
 
“De oude stallen zijn versleten en nu zijn we veel te veel bezig met handwerk”, zegt eigenaar René Didden. “Daarom plannen we een grondige vernieuwing. Bijna alles wordt platgegooid, en ook onze werking moderniseert. Zo zullen er negen robotten ingeschakeld worden.”
 
Nog geen vergunning
 
In mei van dit jaar liet de familie al een archeologienota opgemaakt. Dat is altijd verplicht bij een bodemingreep van meer dan 5.000 m² in agrarisch gebied. Zo’n nota moet inschatten of en in welke mate de geplande werken een directe bedreiging vormen voor potentieel aanwezig archeologisch erfgoed. Op 2 juni werd ook een omgevingsvergunning aangevraagd bij de provincie Limburg. Maar een goedkeuring kwam er nog niet.
 
De vergunning van het huidige bedrijf staat immers op naam van ‘maatschap Didden’. De aanvraag stond echter maar op naam van één persoon. “Daarom moet die ene persoon ofwel eerst de maatschap overnemen, ofwel moeten alle andere leden van het maatschap die aanvraag ook ondertekenen”, klinkt het bij de provincie. “Daarnaast waren er ook nog een aantal kleine, inhoudelijke opmerkingen. Als dat allemaal in orde is, kan de familie een nieuwe aanvraag indienen. Dat is nog niet gebeurd, maar ze hebben nog twee maanden de tijd.”
 
5,2 miljoen liter
 
De nieuwe stallen, met een oppervlakte van 9.513 vierkante meter, zullen plaats bieden aan 650 melkkoeien. Het bedrijf wordt daarmee op slag een van de grootste van Limburg. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende melkveehouders en wordt bevestigd door de landbouwenquête van de FOD Economie en Statbel in 2017. Gemiddeld tellen de vijf grootste melkveebedrijven in Limburg immers ‘maar’ 486 melkkoeien.
 
“650 melkkoeien, dat is goed voor 5,2 miljoen liter melk per jaar”, zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. “Dat is enorm veel, als je weet dat een doorsnee Vlaams melkveebedrijf gemiddeld 650.000 liter op de markt brengt. In België is dat zelfs nog lager, zo’n 540.000 liter gemiddeld. Dat komt omdat er in Wallonië nog veel kleinere bedrijfjes zijn.”



  Nieuwsflash
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Twee nieuwe voederbietrassen toegelaten op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Tweede raming van de landbouweconomische rekeningen voor 2024Lees meer
 
 
Troostwijk: Begin 2025 toont kentering in de Belgische agrarische veilingmarkt Lees meer
 
 
Joris Brams volgt Stefaan Lambrecht op als CEO van de Danis groep Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Nieuwe voorzitter bij REO: Dirk Declercq volgt Rita Demaré op Lees meer
 
 
Afstandsregels tot waterlopen Lees meer
 
 
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer