Terwijl de uitbetaling van de rampzalige hittegolf in 2018 nog goed op gang moet komen, zitten de landbouwers alweer met gebakken peren. “De definitieve schade door de droogte en de hitte van einde juli wordt pas duidelijk bij de oogst”, zegt Vanessa Saenen, BB-woordvoerder. “Veel fruit heeft schroeivlekken en is niet meer geschikt voor de verkoop aan de particuliere consument. Mogelijk kan het nog verwerkt worden. Maar zekerheid daarvan krijgen we pas als het geplukt is.”
“Doordat er wel eens plaatselijke buien waren, is de schade in ene regio groter dan in de andere. Zelfs van het ene tot het andere perceel zijn er verschillen. We krijgen berichten binnen van een verlies tot 30 procent. Als het weer niet opnieuw extreem wordt, dan lijkt de schade nu wel kleiner dan vorig jaar. Toen duurde de hittegolf veel langer.”
Landbouwexpert Sofie Scherpereel raamt de schade voorlopig op 50 miljoen euro. “Dat is een voorzichtige schatting, op basis van de zichtbare schade”, aldus Scherpereel.
Vooral aardappelen hebben onder de hitte geleden. “De ene soort kan beter tegen de hitte dan de andere.”, zegt aardappelteler Mathieu Vrancken uit Kanne. “De vraag is nu of sommige soorten zich nog kunnen herstellen, of dat het verlies zich doorzet.”
Ook de maïs kreeg een serieuze tik, net op een kritisch moment. “De maïs stresst al weken onder de droogte, en de pluim staat in de vrucht”, zegt Scherpereel. “De plant heeft nu water nodig, maar kreeg vooral veel hitte. De schade voor dit gewas is wel afhankelijk van de grondsoort en de humus in de grond.”
“Boomkwekerijen en siertelers tellen enorm veel verdorde planten. Bij de fruittelers zijn vooral de appels getroffen door zonnebrand. De peren doen het ietsje beter. Koolgewassen en groenten als knolselder zijn nagenoeg geheel uitgedroogd.”
De landbouwers vragen om een onderzoek te starten en de situatie opnieuw als ramp te erkennen. Als dat gebeurt dan worden ze voor 40 tot 80 procent terugbetaald, met een maximum bedrag van 62.400 euro. Het zou voor de land- en tuinbouw al het derde rampjaar op rij zijn. De eerste uitbetalingen van de 12.416 dossiers die na de landbouwramp van 2018 werden opgemaakt, gaan nu de deur uit.
“Landbouwers met schade kunnen steeds contact opnemen met de gemeentelijke diensten om de schadecommissie de nodige vaststellingen te laten doen”, reageert minister Van den Heuvel. Het is nog te vroeg om een uitspraak te doen over de erkenning als landbouwramp. Het is immers nog niet duidelijk of de gemeten neerslaghoeveelheden uitzonderlijk laag waren. Het is dan aan de nieuwe Vlaamse regering om een beslissing te nemen.”